Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'deki insani kriz nedeniyle İsrail ile siyasi diyaloğun askıya alınması önerisinin AB üyesi ülkeler tarafından kabul edilmediğini açıkladı.
BORRELL’DEN GAZZE’DEKİ DURUMA TEPKİ
Haziran ayında görevini devretmeye hazırlanan Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde devam eden insani felaketi vurguladı. Borrell, "Gazze’de kıyamet gibi bir durum var. Kayıpların %70’i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Gazze’de en sık rastlanan kayıp yaşı 5. Bu, açıkça çocuklara karşı bir savaştır." ifadelerini kullandı.
İSRAİL İLE İLİŞKİLERİN ASKIYA ALINMASI TEKLİFİ REDDEDİLDİ
Borrell, dışişleri bakanlarına sunduğu, İsrail ile siyasi diyaloğun askıya alınması önerisinin üye ülkelerin çoğunluğu tarafından kabul edilmediğini belirtti. "Üye devletlerin büyük kısmı, İsrail ile diplomatik ve siyasi ilişkilerin sürdürülmesinin daha iyi olacağı görüşünde." diyen Borrell, önerinin reddedilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
"TARİH HEPİMİZİ YARGILAYACAK"
Gazze’deki krize rağmen AB’nin neden ortak bir karar alamadığına ilişkin bir soruya Borrell, şu yanıtı verdi:
"Tarih hepimizi yargılayacak. Ben doğru olduğunu düşündüğüm teklifi sundum. Ancak Yüksek Temsilci’nin önerileri üye ülkelerin onayına tabidir ve bugün bu teklif kabul edilmedi."
İSRAİL’LE ORTAKLIK KONSEYİ GEÇMİŞTE DE ASKIYA ALINMIŞTI
Borrell, İsrail ile ortaklık konseyi toplantılarının 2012’deki çatışmalar nedeniyle askıya alındığını hatırlatarak, bu durumun o dönemde üye ülkeler tarafından pek gündeme getirilmediğini belirtti. Kendisi göreve geldikten sonra toplantıların yeniden başladığını söyleyen Borrell, geçmişte yaşanan bu uzun süreli askıya alma sürecine de dikkat çekti.
Gazze’de devam eden insani krize rağmen AB’nin ortak bir duruş sergileyememesi, uluslararası toplumda geniş yankı bulmaya devam ediyor.