Google'a 'Chrome'u sat baskısı' iddiası...

ABD Adalet Bakanlığı yetkililerinin, Google'ın Chrome tarayıcısını satmaya zorlanması için yargıçtan talepte bulunmaya karar verdiği bildirildi.

AY
Arif Yücel Editör
YAYINLAMA
19 Kasım 2024 07:30
GÜNCELLEME
19 Kasım 2024 07:30
Google'a 'Chrome'u sat baskısı' iddiası...
AY
Arif Yücel Editör

Bloomberg’in isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın yapay zeka ve Android işletim sistemi üzerindeki hâkimiyetine yönelik önlemler alınması için yargıca başvurmayı planlıyor. Bakanlık ayrıca, Google’ın Chrome tarayıcısını satmaya zorlanmasını talep edecek.

GOOGLE’A "YASA DIŞI TEKEL" SUÇLAMASI

Ağustos ayında, Federal Yargıç Amit Mehta, Google’ın arama motoru ve arama reklamcılığı alanında yasa dışı bir tekel oluşturduğuna hükmetmişti. Yargıç Mehta, kararında şu ifadeleri kullanmıştı: "Mahkeme, Google’ın bir tekel olduğu ve bu tekelini korumak için hareket ettiği sonucuna ulaşmıştır. Bu, Sherman Yasası’nın 2. maddesini ihlal etmektedir."

ANTİTRÖST DAVALARI SÜRÜYOR

Google, ABD Adalet Bakanlığı ve çeşitli eyalet başsavcıları tarafından daha önce birçok antitröst davasıyla karşı karşıya kalmıştı. Özellikle 24 Ocak 2023’te Kaliforniya, Colorado, Connecticut, New York ve diğer eyaletlerin desteğiyle açılan dava, Google’ın dijital reklam teknolojisi pazarındaki hakimiyetini hedef aldı. Dava kapsamında şu suçlamalar öne sürülmüştü: Google’ın rakip reklam teknolojisi firmalarını satın alarak piyasadan sildiği, Rekabeti engellemek için sektördeki hakimiyetini kullandığı, Yayıncıları ve reklamcıları Google ürünlerini kullanmaya zorladığı, Rakip ürünlerin kullanımını sistematik olarak engellediği.

GEÇMİŞTEKİ DAVALAR VE TEKELLEŞME İDDİALARI

ABD Adalet Bakanlığı, 2020 yılında da Google’a arama motoru ve arama reklamcılığı alanında tekelleşme iddiasıyla dava açmıştı. Şirketin dijital dünyadaki hâkimiyeti, ABD hükümeti ve rakip şirketler tarafından uzun süredir eleştirilmekte. Şimdi ise yapay zeka, Android ve Chrome gibi kilit ürünlerle ilgili daha sıkı düzenlemeler gündeme gelirken, Adalet Bakanlığı’nın talepleri Google için önemli sonuçlar doğurabilir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa