G20 Liderler Zirvesi'nin bildirisi yayımlandı

Brezilya'nın ev sahipliğindeki 19'uncu G20 Liderler Zirvesi'nin bildirisi yayımlandı. Bildiride Gazze, Lübnan ve Ukrayna'daki gelişmelere işaret edildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
19 Kasım 2024 09:17
GÜNCELLEME
19 Kasım 2024 09:55
G20 Liderler Zirvesi'nin bildirisi yayımlandı
AA
Kaynak AA

19'UNCU G20 LİDERLER ZİRVESİ RİO'DA DÜZENLENİYOR

Brezilya’nın ev sahipliğinde Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 19'uncu G20 Liderler Zirvesi'nin ilk gününde, Gazze, Lübnan ve Ukrayna’daki durumlara ilişkin bir bildiri yayımlandı. Bildiride, bu bölgelerdeki insani krizlere ve küresel sorunlara yönelik önemli mesajlar verildi.

GAZZE VE LÜBNAN’DA İNSANİ KRİZ VURGUSU

Bildiride, 2023 yılının Ekim ayından bu yana İsrail’in Gazze Şeridi'ne ve Lübnan’a yönelik saldırılarının, insani durumu felaket boyutlarına ulaştırdığı ifade edildi. İnsani yardımların artırılması ve ulaştırılması konusundaki engellerin kaldırılması gerektiği belirtilerek Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkına ve iki devletli çözüm vizyonuna yönelik bağlılık yinelendi. İsrail saldırılarında Gazze’de yaklaşık 45.000, Lübnan’da ise 3.500 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINA DAİR DEĞERLENDİRMELER

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın insani ve ekonomik etkilerine dikkat çekilen bildiride, savaşın küresel gıda ve enerji güvenliği, tedarik zincirleri ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz sonuçlarına değinildi. Çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesi gerektiği vurgulanırken sürdürülebilir barış için diplomasi ve diyalog çağrısı yapıldı.

İKLİM KRİZİ VE ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ

İklim değişikliğiyle mücadelede G20 ülkelerinin kararlılığına vurgu yapılan bildiride, gelişmekte olan ülkeler için daha fazla finansman sağlanmasının önemi dile getirildi. Sürdürülebilir ekonomik büyüme için uluslararası ticarette haksız kısıtlamalardan kaçınılması gerektiği ifade edildi. Ormanların korunması ve yerel topluluklar ile yerli halklara destek sağlanması konusunda taahhütler verildi.

KÜRESEL VERGİ ÖNERİSİ TARTIŞILDI

Zirvede, Brezilya’nın süper zenginlere yönelik küresel bir vergi önerisi gündeme geldi. Dünya genelindeki 3.300 milyarderin servetlerinin %2’sini küresel bir vergi olarak ödemesiyle yılda 200 ila 250 milyar dolar arasında bir kaynak oluşturulabileceği, bu fonların yoksulluk, açlık ve iklim değişikliği ile mücadelede kullanılabileceği ifade edildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa