"Kıyamet balığı ne anlama gelir? Kıyamet balığı depremin habercisi mi?" gibi soruların yanıtları araştırılıyor. Peki kıyamet balığı nedir, neden kıyamet balığı adı verilir? İşte detaylar..
Kıyamet Balığı, bilimsel adıyla kâhincebalığı ya da daha yaygın bilinen adıyla Kürek Balığı (Oarfish), denizlerin derinliklerinde yaşayan ve uzunluğu 11 metreye kadar ulaşabilen gizemli bir balık türüdür. Bu balık, genellikle okyanusların 200 ila 1.000 metre derinliklerinde yaşar ve nadiren yüzeye çıkar. Bilimsel adı Regalecus glesne olan kürek balığı, dünyanın en uzun kemikli balık türüdür. Denizdeki zarif ama devasa görünümü nedeniyle halk arasında dikkat çekmiştir.
Kürek Balığının, özellikle Japonya gibi deprem riski yüksek bölgelerde yüzeye çıkmasının büyük doğal afetlerin habercisi olduğuna inanılır. Bu nedenle "kıyamet balığı" adıyla anılır. Bilim insanları ise, bu balığın derin sulardan yüzeye çıkmasını yaralanma, hastalık, su sıcaklığındaki değişiklikler ya da güçlü okyanus akıntılarıyla açıklıyor. Ancak balığın doğal afetlerle doğrudan bir bağlantısı olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur.
Kıyamet Balığı, nadir görülen, büyüleyici ve sıradışı özellikleriyle deniz biyolojisi alanında ilgi çeken bir tür olarak araştırılmaya devam ediyor.