Kiwano, halk arasında boynuzlu kavun veya Afrika boynuzlu hıyarı olarak da bilinen, egzotik bir tropikal meyvedir. Bilimsel adı Cucumis metuliferus olan bu meyve, kabuğundaki dikenimsi çıkıntılar nedeniyle dikkat çeker. Görünümü kadar besin değeriyle de ilgi çeken kiwano, taze ve ferahlatıcı tadıyla tropikal meyve severler için popüler bir tercih haline gelmiştir.
Kiwano, parlak turuncu renkte ve dikenli bir yapıya sahiptir. Meyvenin içi jölemsi bir yapıda olup açık yeşil renktedir. Ortalama bir salatalık büyüklüğündedir (10-15 cm). Kiwano, tropikal meyve olarak egzotik görünümü sayesinde dekoratif amaçlarla da kullanılır. Uzun süre bozulmadan dayanabildiği için lojistik açısından avantajlıdır. Kiwano, hem görünümüyle hem de besleyici özellikleriyle mutfaklarda yaratıcı kullanım alanları sunan bir meyvedir.
Kiwano, hafif tatlı ve ekşi bir aromaya sahiptir. Tadı, salatalık, limon, muz ve kivi karışımına benzetilir. Genellikle taze tüketilir ve tatlılarda, içeceklerde ya da salatalarda kullanılır.
Kiwano, köken olarak Afrika’nın güney bölgelerine özgüdür. Ancak bugün başta Yeni Zelanda, Avustralya, ABD ve İsrail olmak üzere birçok tropikal ve subtropikal bölgede yetiştirilmektedir.
Kiwano, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir meyvedir. Ayrıca kalori bakımından düşük ve su içeriği yüksek olduğu için diyetlerde de tercih edilir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller;
Kiwano genellikle şu şekilde tüketilir: