20 SANIK HAKKINDA DAVA AÇILDI
İsrail istihbaratına gizli bilgi sağlamakla suçlanan 20 sanığın yargılanmasına İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Davaya 15'i tutuklu 19 sanık ile avukatları katıldı. İddianamede, sanıkların Filistin vatandaşları ve Hamas bağlantılı kişilere ilişkin bilgileri İsrail İstihbarat Servisi Çevrimiçi Operasyon Merkezi’ne (İÇOM) ilettikleri öne sürülüyor.
ADİ ALFUNEKH’İN SAVUNMASI: "CASUSLUK YAPMADIM"
Sanıklardan Adı Alfunekh, 9 yıldır Türkiye'de yaşadığını ve Kenya’da yaşayan Leyla isimli kız arkadaşından havaleyle para aldığını söyledi. Sosyal medyada tanıştıkları bu kişiyle 3 yıl boyunca yüz yüze hiç görüşmediklerini belirten Alfunekh, "Casusluk yapmadım. Evlenmek üzereydik ancak nasip olmadı. Kendisi bana 600 dolar gönderdi, bu kişiyi tanımıyorum." dedi. Mahkeme başkanının "Yüz yüze görüşmeden sevgili olunur mu?" sorusuna ise "Planımız evlenmekti ama gerçekleşmedi." yanıtını verdi.
SANIK ABDALLA AKKAD: "20 DÜKKANIM VAR"
Bir diğer tutuklu sanık Abdalla Akkad, 2013'te Türkiye'ye geldiğini ve 2017'de tekstil şirketi kurduğunu söyledi. Akkad, "Sabahları ürünlerimi teslim eder, ödemeleri toplarım. 20 dükkanım var, çalışanlarım sigortalıdır. İddialarda adı geçen kişiyi tanımıyorum. Telefon numaram 11 yıldır aktif. Ticaret dışında bir işim yok." diye konuştu.
İLETİŞİM UYGULAMALARI TARTIŞMA KONUSU OLDU
Sanık Akkad, şirketinde "Telegram" ve "WhatsApp" üzerinden yalnızca ürünlerle ilgili paylaşımlar yapıldığını belirtti. Ayrıca iddianamede, sanıkların sık sık telefon hatlarını değiştirdikleri öne sürülürken, Akkad bu iddiayı reddederek numarasını uzun süredir kullandığını kaydetti.
DURUŞMA DİĞER SANIKLARLA DEVAM EDİYOR
Duruşmada diğer sanıklar da savunmalarını yapmaya devam ediyor. Sanıklar, istihbarat görevlisi veya casus olmadıklarını, yalnızca ticaretle uğraştıklarını ifade ediyor. Mahkemenin yargılama süreci devam ediyor.
16 TUTUKLU SANIKLA İLGİLİ CASUSLUK SUÇLAMALARI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 16’sı tutuklu toplam 20 sanığın, İsrail Dış İstihbarat Servisi MOSSAD adına Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklulara yönelik casusluk faaliyetlerinde bulundukları öne sürüldü. Sanıkların, uluslararası casusluk suçlamasıyla yargılandıkları ifade edildi.
MOSSAD İLE İLETİŞİMDE İŞ İLANLARI VE ŞİFRELİ MESAJLAŞMA
İddianamede, MOSSAD’ın birimi olan İÇOM’un, sanıklara iş ilanları üzerinden ulaştığı ve haberleşme uygulamaları ile sosyal medya hesapları aracılığıyla iletişim sağladığı belirtildi. İsrail istihbaratının sanıklarla iletişim kurarken görüntülü veya sesli arama yapmadığı, bunun yerine yazılı mesajlaşma yöntemini tercih ettiği kaydedildi.
HEDEF KİŞİLERİN BİLGİLERİNİ TOPLAMA AMAÇLI ÇALIŞMALAR
Sanıkların, MOSSAD tarafından hedef alınan Filistin vatandaşı ve Hamas bağlantılı kişilere ilişkin adres, fotoğraf ve video gibi bilgileri elde ederek İsrail’e ilettikleri iddia edildi. İddianamede, bu bilgilerin bir sonraki aşamada kaçırma veya infaz gibi eylemler için kullanılabileceği değerlendirildi.
ÖDEMELER KRİPTO PARA VE HAVALE İLE YAPILDI
Sanıkların, İsrail’den aldıkları ödemelerin terör örgütleri tarafından da kullanılan havale, kripto para ve Western Union sistemi üzerinden yapıldığı belirtildi. Bu faaliyetlerin, sanıkların kazanç sağladığını ve menfaat temin ettiklerini açıkça gösterdiği ifade edildi.
SANIKLAR İÇİN 45 YILA KADAR HAPİS TALEBİ
İddianamede, 20 sanık hakkında “zincirleme şekilde siyasal veya askeri casusluk” suçlamasıyla 18 yıl 9 aydan 45 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Sanıkların isimleri arasında Abdalla Akkad, Adı Alfunekh, Amal Sallamı Ep Sıala ve Kadir Aydın gibi kişiler yer aldı.
Davanın detayları, sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.