DSÖ, Mpox virüsüyle mücadelede önemli bir adım atarak, Japonya’da üretilen LC16m8 aşısını salgın bölgelerinde kullanılmak üzere acil kullanım listesine ekledi.
ÇOCUKLAR İÇİN KRİTİK ÖNEMDE
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, aşının özellikle çocuklar için kritik bir koruma sağladığını belirtti.
VİRÜS ÇOCUKLARI TEHDİT EDİYOR
Ghebreyesus, Mpox virüsünün çocuklar arasında ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, "Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde son iki ayda bildirilen şüpheli vakaların yarısı 12 yaş altındaki çocuklarda görüldü" ifadelerini kullandı.
BU YIL VAKA SAYISI 1400'Ü GEÇTİ
Bu yıl dünya genelinde Mpox vakalarının toplam sayısının 40 bini geçtiğini, 1200 ölümün kayıtlara geçtiğini aktardı. Ayrıca Burundi ve Uganda’da da salgınların yayılmaya devam ettiğini hatırlattı.
ACİL DURUM KOMİTESİ YENİDEN TOPLANACAK
Mpox salgınının kontrol altına alınması için çalışmalarını sürdüren DSÖ, 22 Kasım Cuma günü Acil Durum Komitesi’ni yeniden toplayarak son durumu değerlendirecek.
ÖNCEKİ AŞILAR VE DSÖ’NÜN YAPTIĞI GÜNCELLEMELER
Mpox virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşı, DSÖ tarafından 13 Eylül’de duyurulan, Bavarian Nordic firmasının ürettiği MVA-BN olmuştu.
2022 yılında, "maymun çiçeği virüsü" ifadesi, ayrımcılık ve ırkçılık kaygılarıyla "Mpox" olarak değiştirilmişti.
14 AĞUSTOS'TA ACİL DURUM İLAN EDİLDİ
Mpox, DSÖ tarafından 14 Ağustos’ta "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak tanımlanmış ve bu kapsamda mücadele çalışmaları yoğunlaştırılmıştı.