AYM PASAPORT İPTALLERİYLE İLGİLİ KRİTİK KARARINI AÇIKLADI
AYM (Anayasa Mahkemesi), pasaport iptalleriyle ilgili düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Karar, Ankara 19'uncu İdare Mahkemesi'nin, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 3463 sayılı Kanun’un 3'üncü maddesiyle değiştirilen 22'nci maddesinin birinci fıkrasına yönelik itirazı üzerine alındı ve Resmî Gazete’de yayımlandı.
DÜZENLEMENİN ANAYASA’YA AYKIRILIĞI TESPİT EDİLDİ
AYM’nin (Anayasa Mahkemesi) incelediği düzenlemede, genel güvenlik açısından sakınca bulunduğu İçişleri Bakanlığı tarafından tespit edilen kişilere pasaport veya seyahat belgesi verilmemesi öngörülüyordu. Mahkeme, bu hükmün Anayasa’nın 2'nci, 13'üncü ve 23'üncü maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal kararı verdi. Kararda, düzenlemenin genel değil, belirli kişi ya da kişilere yönelik bir sınırlama niteliği taşıdığı belirtildi.
YURT DIŞINA ÇIKMA ÖZGÜRLÜĞÜNE VURGU YAPILDI
Mahkeme, Anayasa’nın 23'üncü maddesi uyarınca yurt dışına çıkma özgürlüğünün yalnızca suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle ve hakim kararıyla sınırlanabileceğini hatırlattı. Söz konusu düzenlemenin ise yurt dışına çıkma hakkını idarenin takdir yetkisine bırakarak Anayasa’da belirtilen sınırlama sebeplerini ihlal ettiği ifade edildi.
GÜVENCELERE AYKIRILIK SAPTANDI
AYM (Anayasa Mahkemesi), yurt dışına çıkma özgürlüğünün Anayasa’nın ilgili maddelerinde öngörülen güvencelere aykırı bir şekilde kısıtlandığını tespit etti. Kararda, düzenlemenin Anayasa'nın sözüne uygun olmadığı ve yurt dışına çıkma özgürlüğünü sınırlandırdığı sonucuna varıldığı ifade edildi. Bu kararla birlikte ilgili düzenleme yürürlükten kaldırıldı.