ADANA'DA DEPREM VE FAY HATLARI PANELİ DÜZENLENDİ
Deprem eylem planı çalışmaları çerçevesinde Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Adana'da Fay Hatları ve Deprem Paneli gerçekleştirildi. Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, söz konusu panelde bölgedeki fay hatları ve olası deprem riskleri ile ilgili bir sunum yaptı.
SAVRUN FAYI VE ADANA’NIN DEPREM RİSKİ
Prof. Dr. Süleyman Pampal, iki senedir yeniden çalışmaya başladığı Savrun fayına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Savrun fayının aktif olmadığını ve parçalı bir yapıya sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Pampal, bu fay hattının tek bir parçada kırılmasının mümkün olmadığını ifade etti. Prof. Dr. Pampal, Adana’nın deprem riskiyle ilgili yapılan "Savrun fayının kırılacağı, Adana'nın yıkılacağı ve tekrar büyük deprem meydana geleceği" şeklindeki olumsuz yorumların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.
ZEMİN YAPISI VE YERLEŞİM ÖNERİLERİ
Prof. Dr. Pampal, Adana'nın büyük bir kısmının alüvyon zemin üzerinde yer aldığını ancak kuzey bölgelerinin sağlam kaya zeminlere sahip olduğunu vurguladı. Kaya zeminlerin genç bir yapıda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Pampal, yerleşim yerlerinin bu sağlam zeminlere doğru kaydırılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Pampal, mevcut yapı stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi için çalışmaların hızlandırılmasının önemine dikkat çekti.
DEPREM BİLİNCİNİN ARTIRILMASININ ÖNEMİ
Prof. Dr. Pampal, Akçalıuşağı fayının henüz kırılmadığını belirterek özellikle Kuzey Adana'da yerleşim alanlarında hazırlıkların hızlandırılması gerektiğini ifade etti. Söz konusu isim, deprem bilincinin artırılmasının ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda toplumun bilinçlendirilmesinin önemini vurguladı.