Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu, zeytin yaprağının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırdığını ifade etti.
DOĞAL ANTİBİYOTİK OLEUROPEİN
Çakaloğlu, zeytin yaprağının içeriğinde bulunan oleuropein adlı biyoaktif bileşiğin doğal antibiyotik etkisine dikkat çekerek, "Oleuropein, antimikrobiyal, antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bu bileşik, E. coli ve Staphylococcus aureus gibi bakterilere karşı etkilidir. Bakterilerin hücre duvarlarını hasara uğratarak çoğalmalarını önler" ifadelerini kullandı.
VİRÜSLERE VE MANTARLARA KARŞI ETKİLİ
Zeytin yaprağının antiviral ve antifungal özelliklerine değinen Çakaloğlu, "Grip, soğuk algınlığı ve herpes virüslerinde virüslerin çoğalmasını durdurabilir. Ayrıca Candida albicans gibi mantar enfeksiyonlarına karşı da koruma sağlayabilir" dedi.
TANSİYON PROBLEMİ OLANLARA UYARI
Tansiyon düşürücü etkisi nedeniyle zeytin yaprağının dikkatli kullanılması gerektiğini belirten Çakaloğlu, "Düşük tansiyon sorunu olan bireyler ve hamilelik ile emzirme dönemindeki kişiler zeytin yaprağı kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır" şeklinde konuştu.
"TIBBİ TEDAVİ YERİNE GEÇMEZ"
Şiddetli enfeksiyonlarda tıbbi tedavi yerine zeytin yaprağının kullanılmaması gerektiğine vurgu yapan Çakaloğlu, "Zeytin yaprağı yalnızca destekleyici bir ürün olarak kullanılmalı. Sağlık sorunlarında mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır" dedi.