ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın çevrimiçi arama ve buna bağlı reklam sektöründe oluşturduğu tekelin bozulması için mahkemeye sunduğu taleplerde, şirketin Chrome tarayıcısından ayrılmasını istedi.
10 YILLIK SIKI DENETİM İDDİASI
Dün gerçekleştirilen duruşmada savcılar, şirketin arama sonuçları ve kullanıcı verilerini rakipleriyle paylaşması gerektiğini belirtti. Bu taleplerin kabul edilmesi durumunda, Google’ın 10 yıl boyunca sıkı denetim altına girmesi bekleniyor.
GOOGLE'A KARŞI MAHKEME KARARI
Alphabet’in sahibi olduğu Google, geçtiğimiz ağustos ayında çevrimiçi arama pazarında yasa dışı tekel oluşturmakla suçlanmış ve mahkeme bu yönde karar almıştı. Şirketin, bu tekele karşı alınacak önlemler için kendi teklifini aralık ayında mahkemeye sunacağı açıklandı.
PAZARIN YÜZDE 90'I, GOOGLE'IN ELİNDE
ABD çevrimiçi arama pazarının yaklaşık yüzde 90’ını elinde tutan Google, bu süreçte ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.
MÜNHASIR ANLAŞMALAR GÜNDEMDE
Adalet Bakanlığı, Google’ın arama motorunu akıllı cihazlarda varsayılan olarak belirlemek için yaptığı münhasırlık anlaşmalarının iptal edilmesini de talep etti.
YILDA MİLYARLARCA DOLARLIK ÖDEMELER
Şirketin, Apple gibi büyük cihaz üreticilerine yıllık milyarlarca dolar ödediği biliniyor. Bakanlık, bu anlaşmaların piyasadaki rekabeti engellediğini savunuyor.
TRUMP VE DAVANIN GELECEĞİ
Davaya bakan yargıç Amit Mehta, tarafların sunduğu tekliflerin değerlendirileceği bir sonraki duruşmanın 2024 Nisan ayında yapılacağını duyurdu. Öte yandan, Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi ve Adalet Bakanlığı’nın yeni yetkililerinin göreve başlaması, davanın seyrini değiştirebilir.