Uluslararası Atom Enerjisi Ajansından İran karşıtı karar!

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu’na sunulan İran karşıtı karar tasarısı yapılan oylamayla kabul edildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
22 Kasım 2024 05:50
GÜNCELLEME
22 Kasım 2024 05:50
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansından İran karşıtı karar!
AA
Kaynak AA

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından sunulan İran karşıtı karar tasarısını yapılan oylama sonucunda kabul etti.

KARARIN DETAYLARI VE OYLAMA SONUÇLARI

Rusya’nın BM Viyana Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mikhail Ulyanov, oylamanın sonuçlarını sosyal medya platformu X üzerinden duyurdu.

Evet oyu: 19

Çekimser: 12

Hayır oyu: 3

Rusya, Çin ve Burkina Faso karar tasarısına "hayır" oyu verirken, 12 ülke çekimser kaldı.

NPT KAPSAMINDA İRAN'A ÇAĞRI

Karar tasarısında, İran'ın Nükleer Silahları Önleme Anlaşması (NPT) çerçevesinde UAEA ile imzalanan Güvence Denetimi Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği vurgulandı. Özellikle Ajans tarafından İran'da bildirilmeyen iki noktada tespit edilen antropojenik kökenli uranyum parçacıklarına ilişkin teknik olarak güvenilir açıklamalar yapılmasının önemi ifade edildi.

AJANSIN ÇALIŞMALARINA DESTEK

Metinde, İran'ın nükleer programının tamamen barışçıl nitelikte olduğuna dair güvence sağlamak amacıyla Ajansın yürüttüğü çalışmaların güçlü şekilde desteklendiği belirtildi. Bununla birlikte, İran'ın daha önceki kararlarda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmediği ifade edilerek, bu durumun UAEA’nın özellikle 2019’dan bu yana nükleer malzemenin silah veya patlayıcı cihazlara yönlendirilmediğini doğrulama yeteneğini ciddi şekilde etkilediği kaydedildi.

İRAN'A YENİDEN ÇAĞRI

Karar metninde, İran’da Ajansa bildirilmeyen iki noktada tespit edilen nükleer malzeme ile ilgili belirsizliklerin giderilmesi için Tahran yönetiminden gerekli adımları atması talep edildi. İran'ın, uluslararası şeffaflık ve iş birliği ilkeleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiği bir kez daha vurgulandı. Kararın kabul edilmesi, İran’ın nükleer programı ve uluslararası denetimlere karşı tutumu üzerindeki gerilimi artırması bekleniyor. Özellikle Rusya ve Çin'in bu tasarıya karşı çıkması, nükleer diplomasi ve bölgesel istikrar konusunda taraflar arasında derin ayrılıkların sürdüğüne işaret ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa