Pentagon: Rusya kıtalararası balistik füze kullandı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya'nın Ukrayna'da kıtalararası balistik füze kullandığını ve öncesinde de kendilerine haber verildiğini doğruladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
22 Kasım 2024 07:50
GÜNCELLEME
22 Kasım 2024 07:50
Pentagon: Rusya kıtalararası balistik füze kullandı
AA
Kaynak AA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya'nın Ukrayna'da kıtalararası balistik füze kullandığını ve fırlatılmadan önce ABD'ye haber verildiğini doğruladı. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, yaptığı açıklamada, Rusya'nın RS-26 Rubezh türü IRBM (orta menzilli balistik füze) fırlattığını belirtti.

RUSYA’NIN KULLANDIĞI FÜZE VE ABD’YE BİLGİ VERİLMESİ

Singh, Rusya'nın fırlattığı füzeler hakkında ABD'ye, Nükleer Risk Azaltma kanalları aracılığıyla kısa bir süre önce bilgi verildiğini açıkladı. Bu füze türünün savaş alanında ilk kez kullanıldığını ve bu yüzden "deneysel" olarak nitelendirildiğini söyledi. Singh, bu tür ölümcül silahların kullanılmasının, ABD için bir endişe kaynağı oluşturduğunu vurguladı, ancak etkilerinin henüz değerlendirilemediğini belirtti.

ABD’NİN DURUŞUNDA DEĞİŞİKLİK YOK

Rusya’nın nükleer pozisyonunda herhangi bir değişiklik gözlemediklerini söyleyen Singh, ABD’nin durum değerlendirmesinde şu an için bir değişiklik olmadığını ifade etti. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı tırmandırdığına ve Kuzey Kore askerlerini bu savaşa dahil ettiğine dikkat çekti.

ABD TARAFINDAN SAĞLANAN MAYINLAR HAKKINDA AÇIKLAMA

Pentagon Sözcü Yardımcısı Singh, ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı antipersonel mayınlar hakkında da açıklamada bulundu. Singh, Ukrayna ordusunun bu mayınları yalnızca Ukrayna sınırları içinde kullanacaklarına dair ABD'ye güvence verdiklerini belirtti. ABD'nin sağladığı bu mayınların, savaş alanının evrimleşmesiyle daha etkili olmasını sağlamak için sağlandığı ifade edildi.

ANTİPERSONEL MAYINLARIN KULLANIMI VE ELEŞTİRİLER

ABD, Ukrayna'ya antipersonel mayınları sağlamasına rağmen, bu tür mayınların kullanımının uluslararası sözleşmelerle yasaklanmış olması ve siviller için kalıcı tehdit oluşturması nedeniyle sıkça eleştiriliyor. Ancak, ABD’nin, bu mayınların uzun yıllar boyunca patlamaz hale gelebileceğini ve bu nedenle daha az tehlikeli olduğunu savunduğu belirtiliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa