COP29'da iklim finansmanı 300 milyar dolar!

COP29'da 300 milyar dolarlık iklim finansmanı üzerinde anlaşma sağlandı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, umutlu olduğunu bildirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
24 Kasım 2024 09:36
GÜNCELLEME
24 Kasım 2024 10:08
COP29'da iklim finansmanı 300 milyar dolar!
AA
Kaynak AA

300 MİLYAR DOLARLIK FİNANSMAN ANLAŞMASI

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29), Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşti. İklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik finansman konusunun ön planda olduğu konferansta, gelişmiş ülkeler yıllık 300 milyar dolar finansman sağlama taahhüdünde bulundu. Bu miktarın 2035 yılına kadar 1,3 trilyon dolara çıkarılması hedefleniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres

GUTERRES’TEN ELEŞTİRİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, açıklanan finansmanın yetersiz olduğunu ifade ederek, "Karşı karşıya olduğumuz devasa zorluğun üstesinden gelmek için daha iddialı hedefler belirlememiz gerekiyordu." dedi. Guterres, hem finansman hem de karbon emisyonlarının azaltılması konusunda daha büyük adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

UNFCCC YETKİLİSİ: “ÇABALARIMIZI ARTIRMALIYIZ”

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İcra Sekreteri Simon Stiell de anlaşmanın istenilen sonuçları getirmediğini belirtti. Stiell, "Önümüzdeki yıl yapılacak COP30’a kadar çabalarımızı iki katına çıkarmalıyız." ifadelerini kullandı.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İcra Sekreteri Simon Stiell

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEN TEPKİ: 1 TRİLYON DOLAR TALEBİ KARŞILANMADI

Gelişmekte olan ülkeler, en az 1 trilyon dolarlık finansman beklediklerini belirterek, açıklanan miktarı "zayıf ve yetersiz" buldu. Hindistan heyetinin temsilcisi Chandni Raina, "Bu anlaşma, karşı karşıya olduğumuz zorlukları asla kapsayamayacak." diyerek tepki gösterdi.

Hindistan heyeti temsilcisi Chandni Raina

İKLİME KARŞI SAVUNMASIZ ÜLKELERİN ENDİŞESİ

Marshall Adaları temsilcisi Tina Stege, “Savunmasız ülkelerin acil ihtiyaçlarını karşılayacak fon miktarından çok uzaktayız.” diyerek anlaşmayı eleştirdi. Benzer bir açıklama yapan Sierra Leone temsilcisi, sonuçların Afrika ülkelerinde büyük bir hayal kırıklığı yarattığını ifade etti.

Marshall Adaları temsilcisi Tina Stege

2024’ÜN “EN SICAK YIL” OLACAĞI TAHMİN EDİLİYOR: KÜRESEL ISINMA ALARM VERİYOR

Avrupa Birliği’nin dünya gözlem platformu Copernicus’un açıkladığı verilere göre, 2024 yılı, kayıtların tutulduğu dönemden bu yana "en sıcak yıl" olacak. İlk 10 aylık ölçümlerde, küresel sıcaklık ortalaması, 1991-2020 dönemine kıyasla 0,71 santigrat derece daha yüksek olarak kaydedildi.

İKLİM FİNANSMANINA YÖNELİK TALEPLER

İklim değişikliğinden en çok etkilenen gelişmekte olan ülkeler, özellikle ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerinden daha fazla katkı bekliyor. Bunun yanı sıra, Çin ve Körfez ülkelerinin de finansmana destek sağlaması talep ediliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa