BİLİM İNSANLARI BAĞIRSAK- BEYİN İLİŞKİSİNE DİKKAT ÇEKTİ
Colorado Boulder Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, yüksek yağlı yiyeceklerin bağırsak bakterilerinde bozulmaya neden olabileceğini ve bu durumun davranışları etkileyerek kaygıyı artırabileceğini ortaya koydu. Çalışmayı yürüten Profesör Christopher Lowry ve ekibi, bağırsak-beyin bağlantısını derinlemesine incelemek için ergen fareler üzerinde deney yaptı.
FARELER İKİ FARKLI DİYET GRUBUNA AYRILDI
Deneyde, fareler iki gruba ayrıldı. İlk gruba %11 yağ içeren standart bir diyet uygulanırken, ikinci grup %45 yağ içeren ve doymuş hayvansal yağlardan oluşan bir diyetle beslendi. Dokuz hafta boyunca farelerin bağırsak bakterileri dışkı örnekleriyle takip edilirken, davranışları da düzenli olarak değerlendirildi.
SEROTONİN ÜRETİMİNDE DEĞİŞİKLİKLER TESPİT EDİLDİ
Araştırma sonucunda, yüksek yağlı diyetle beslenen farelerin daha fazla kilo aldığı ve beyin sapındaki dorsal rafe çekirdeği bölgesinde serotonin üretimiyle ilişkili üç genin daha yüksek düzeyde ekspresyon taşıdığı gözlemlendi. Bu bölgenin stres ve kaygı ile bağlantılı olduğu belirtildi.
KISA VADELİ RAHATLIK, UZUN VADELİ ZARAR
Bilim insanları, karbonhidrat ve yağ oranı yüksek gıdaların kısa vadede rahatlama sağlasa da uzun vadede kaygı ve depresyon riskini artırdığını vurguladı. Bu tür gıdaların, bağırsak sağlığını bozmanın yanı sıra vücutta iltihaba neden olabileceği ifade edildi.
UZMANLARDAN DENGELİ BESLENME ÖNERİSİ
Dengeli bir diyetin fiziksel ve zihinsel sağlığı korumadaki önemine değinen uzmanlar, sağlıksız yağlar içeren gıdaların kronik hastalıklarla ilişkili olduğuna dikkat çekti. Uzmanlar, bağırsak-beyin ilişkisini desteklemek için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi gerektiğini belirtti.