Gölpınar Hitit Barajı, listede yerini aldı

Gölpınar Hitit Barajı, Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonunun incelemesi sonrası Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi'ne konuldu.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
24 Kasım 2024 17:52
GÜNCELLEME
24 Kasım 2024 17:56
Gölpınar Hitit Barajı, listede yerini aldı
DHA
Kaynak DHA

TARIM BAKANI YUMAKLI’DAN ÖNEMLİ DUYURU

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çorum’daki Gölpınar Hitit Barajı’nın Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID) tarafından Dünya Mirası Sulama Yapıları (WHIS) Listesi’ne alındığını açıkladı. Bakan Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, bu başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ULUSLARARASI SULAMA KOMİSYONU’NUN ÇALIŞMALARI

Bakan Yumaklı, ICID’in 1950 yılında 11 kurucu üye ile faaliyete başladığını ve bugün 110 üyesiyle sürdürülebilir tarımsal su yönetimini teşvik eden çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Türkiye’nin 1960 yılında DSİ (Devlet Su İşleri) Genel Müdürlüğü aracılığıyla ICID’e kurumsal üye olduğunu vurgulayan Yumaklı, DSİ’nin TUCID (Türk Milli Komitesi) adı altında bu organizasyonda yer aldığını ifade etti.

3 BİN 324 YILLIK BARAJ DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NDE

Yumaklı, Gölpınar Hitit Barajı’nın DSİ tarafından WHIS ödülü için aday gösterildiğini belirterek, “Sidney, Avustralya’da düzenlenen 75. Uluslararası Yönetim Kurulu Toplantısı’nda, 3 bin 324 yıllık barajımız WHIS ödülünü alarak Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi’ne girmeye hak kazandı.” dedi. Bu tarihi barajın Anadolu’nun sulama geçmişini yansıttığını vurgulayan Yumaklı, DSİ’nin bu tür eserleri rehabilite ederek koruduğunu aktardı.

GEÇEN YIL DA ŞAMRAN KANALI LİSTEYE GİRMİŞTİ

Bakan Yumaklı, 2022 yılında Van’daki 2 bin 800 yıllık Şamran Kanalı’nın da aynı listeye alındığını hatırlatarak, Türkiye’den listeye giren eser sayısının ikiye yükseldiğini kaydetti. Yumaklı, diğer tarihi sulama yapılarının da listeye dahil edilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

SU KAYNAKLARININ KORUNMASINA VURGU

Türkiye’nin su stresi yaşayan bir ülke olduğuna dikkat çeken Yumaklı, su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir şekilde kullanılması gerektiğini ifade etti. Tarihi su yapılarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çaba gösterdiklerini söyleyen Bakan Yumaklı, “Bu ödül, bu gayretlerin bir karşılığıdır. Ülkemiz için hayırlı olsun.” dedi ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa