ASKİ Dijital Dönüşüm Projesi sürüyor

ASKİ’nin hızla ilerleyen “Dijital Dönüşüm Projesi” ile Ankara’nın içme suyu şebekesi de dijitalleşecek.

MP
Mevlüt Peker Haber Müdürü
YAYINLAMA
24 Kasım 2024 23:49
GÜNCELLEME
24 Kasım 2024 23:57
ASKİ Dijital Dönüşüm Projesi sürüyor
MP
Mevlüt Peker Haber Müdürü

ASKİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROJESİNİ HAYATA GEÇİRİYOR

ASKİ Genel Müdürlüğü, abonelerine daha iyi hizmet sunmak amacıyla yeni teknolojilere yatırım yapmaya devam ediyor. Amerikan Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA) iş birliğiyle Mayıs 2024’te hayata geçirilen “ASKİ’nin Dijital Dönüşümü” projesi, kurumun bilişim altyapısını tamamen yenilemeyi hedefliyor. Bu kapsamda, 1 Kasım 2024 tarihinde “ASKİ İçme Suyu Şebekesi Dijitalleştirilmesi Fizibilite Çalışması Teknoloji Çözüm Çalıştayı” düzenlendi.

30 YILLIK ALTYAPI MODERNİZE EDİLİYOR

Projenin temel amacı, ASKİ’nin 30 yıllık bilişim altyapısını günümüz teknolojisiyle uyumlu hale getirmek. Bu çerçevede İzleme, Kontrol ve Veri Toplama Sistemi (SCADA), Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), bilgi işlem güvenliği, abone veri tabanı ve içme suyu şebekesi dijitalleşerek yeniden yapılandırılacak. Modernizasyon çalışmalarıyla ASKİ, hizmetlerini daha hızlı ve güvenli bir şekilde sunmayı hedefliyor.

KvM Mühendislik Genel Müdürü Metin Mısırdalı

ÇALIŞTAYDA KÜRESEL TEKNİK ÇÖZÜMLER ELE ALINDI

Proje kapsamında düzenlenen çalıştayda, dijital dönüşümün teknik detayları masaya yatırıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, projenin önemine vurgu yaptı. Nobel System Başkanı Michael Samuel ve KvM Mühendislik Genel Müdürü Metin Mısırdalı ise dünya çapındaki dijital dönüşüm uygulamalarını ve ASKİ için önerilen teknik çözümleri katılımcılarla paylaştı.

HİZMET BEKLENTİLERİNE YANIT İÇİN DİJİTAL DÖNÜŞÜM

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, düzenlenen toplantıda dijital dönüşümün gerekliliğine dikkat çekti. Ercan, dijitalleşmenin hem iş süreçlerini hızlandırdığını hem de hizmet kalitesini artırdığını belirterek, “Dijitalleşme, birim zamanda yapılan iş miktarını ve verimliliği artırıyor. Özellikle müşteri tarafında artan hizmet beklentisine cevap vermek için bu dönüşüm kritik öneme sahip” dedi.

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan

İÇME SUYU TEMİNİNDE KESİNTİSİZ HİZMET HEDEFİ

Ercan, içme suyu temininin kaynaktan başlayarak abonelere ulaşana kadar bir hizmet silsilesi olduğuna vurgu yaptı. Ankaralılara 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini ifade eden Ercan, “Hizmet süreçlerinin sürekli izlenmesi, takip edilmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Su kesintileri gibi durumlarda vatandaşlarımızın yüksek beklentisinin farkındayız. Bu nedenle sürdürülebilir hizmet kalitesini sağlamak için dijital dönüşüm kaçınılmaz” diye konuştu.

ARTAN MALİYETLER VE NÜFUSA KARŞI OPTİMİZASYON ZORUNLULUĞU

Enerji ve malzeme fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Ercan, operasyonel maliyetleri optimize etmenin önemine işaret etti. Artan nüfusla birlikte yatırım ihtiyaçlarının da yükseldiğini ifade eden Ercan, “Havzadan alınıp abonelere iletilen her bir su damlasının kalite ve miktarını sürdürülebilir şekilde yönetmek bu dijital dönüşümle mümkün olacak. ASKİ’nin hizmet alanı oldukça geniş. Dünyanın birçok yerinde bu çapta bir alan için 24 saat su hizmeti verilmesi yaygın değil” değerlendirmesinde bulundu.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN METROPOL HİZMETLERİNDEKİ ÖNEMİ

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, Ankara’da 1.425 mahalleye sürekli olarak kaliteli su hizmeti götürdüklerini belirtti. Ercan, “Bu kadar büyük bir metropole hizmet sunarken dijital dönüşümden faydalanmak kaçınılmaz hale geliyor. Günlük 1,5 milyon metreküp su temin ederek, sağlanan suyu topluyor, arıtıyor ve yağmur suyu drenaj sistemlerini yönetiyoruz. Tüm bu süreçleri gelecekte de sürdürülebilir kılmak için çalışıyoruz” dedi. Dijital Dönüşüm Projesi'nin uzun vadeli bir süreç olduğunu vurgulayan Ercan, bu dönüşümle operasyonel maliyetlerde %30’a varan tasarruf sağlanmasının hedeflendiğini söyledi. Mevcut bütçenin %50'sinin operasyonel giderlere ayrıldığını belirten Ercan, projenin bu yükü hafifleteceğini ifade etti.

HİDROLİK MODELLER VE CBS TABANLI SİSTEMLER HAYATA GEÇİRİLECEK

Toplantıda taslak olarak sunulan teknik çözüm önerileri arasında, kapsamlı Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS) geliştirilmesi ve CBS tabanlı varlık yönetim sisteminin kurulması yer aldı. Ayrıca, DMA bazlı içme suyu dağıtım sisteminin devreye alınması, hidrolik modellerin geliştirilmesi ve mevcut SCADA sisteminin yenilenmesi öngörülüyor. SCADA ve Abone Bilgi Yönetim Sistemi’nin CBS ile entegre edilmesi ile Dijital İkiz Sistemlerinin kurulması da projenin önemli hedefleri arasında bulunuyor.

SU KAYIPLARINI ÖNLEMEK İÇİN YENİ TEKNOLOJİLER KULLANILACAK

ASKİ’nin dijital dönüşüm projesi kapsamında 30 yılı aşkın süredir kullanılan bilişim altyapısı modernize edilecek. Proje, abone veri tabanının dijitalleştirilmesi ve Ankara’nın içme suyu şebekesinde yaşanan su kayıplarının önlenmesine yönelik çalışmaları kapsıyor. Abone veri tabanının yenilenmesiyle yasa dışı su tüketimi daha kolay tespit edilecek. Ayrıca, pompa istasyonlarında yapılacak işletme optimizasyonu sayesinde enerji tüketiminin düşürülmesi hedefleniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa