PRİM BORÇLARIYLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEME MECLİS'E SUNULDU
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik öngören bir kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu. Düzenleme, prim borcu bulunan ve daha önceki yapılandırmalardan faydalanamayan vatandaşları ilgilendiriyor.
2 MİLYAR TL'LİK BORÇ SİLİNECEK
Düzenlemeye göre, 1 Ocak 2015 tarihinden önce birikmiş zorunlu GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borçlarını ödenemeyen vatandaşların borçları tamamen silinecek. Bu kapsamda yaklaşık 2 milyar TL'lik prim borcu ortadan kaldırılacak. Düzenleme, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmayı ve genel sağlık sigortasının kapsayıcılığını artırmayı hedefliyor.
AK PARTİ’DEN AÇIKLAMA
AK Parti (Adalet ve Kalkınma Partisi) Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, düzenleme hakkında bilgi vererek yapılandırmalardan yararlanamayan veya yararlanmasına rağmen borcunu ödeyemeyen kişilerin kamuya olan prim borçlarının silineceğini belirtti. Usta, sağlık hizmetlerinin daha yaygın bir şekilde sunulmasının ve toplumsal sağlık risklerinin azaltılmasının amaçlandığını vurguladı.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMI VE BORÇ DURUMU
Türkiye'de 1 Ocak 2012'den bu yana sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar, GSS (Genel Sağlık Sigortası) sistemine dahil ediliyor. Sistemde sigortalıların aylık prim ödemeleri gerekiyor. Bu tutar, 2024 yılı için 600 TL olarak tespit edilmişti. Ancak gelir testi sonucunda aile içindeki kişi başına düşen geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az olan kişilerin primleri devlet tarafından ödeniyor. Gelir düzeyi daha yüksek olanlar ise prim ödeyerek GSS (Genel Sağlık Sigortası) hizmetlerinden faydalanabiliyor.
BORÇLULARIN SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİMİ
Cumhurbaşkanı kararıyla geçtiğimiz yıl sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılmıştı. Ancak GSS (Genel Sağlık Sigortası) primini ödeyemeyen yaklaşık 400.000 kişinin toplam borcunun 250 milyon TL'ye ulaştığı belirtiliyor. Yeni düzenlemenin, bu vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmelerini sağlaması bekleniyor. Perşembe günü Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülecek olan teklif, geniş bir kesimi ilgilendiriyor.