Ankara’da "İklim Söyleşileri" forumu

Ankara'da gerçekleşen "İklim Söyleşileri" etkinliğinde enerji dönüşümü ve sürdürülebilirlik konuları ele alındı, Türkiye’nin hedefleri masaya yatırıldı.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
25 Kasım 2024 19:55
GÜNCELLEME
25 Kasım 2024 20:27
Ankara’da ''İklim Söyleşileri'' forumu
Hakan Öksüz Editör

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği ve Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA) tarafından düzenlenen “İklim Söyleşileri: Enerji Dönüşümünü Finanse Etmek” forumu, başkentte yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşmalarını Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg ve SEFİA Direktörü Bengisu Özenç yaptı.

"2053'E KADAR NET SIFIR KARBON HEDEFİ"

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Çelik, “Ülkemiz, 2053 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedefliyor. Yenilenebilir enerji kurulu kapasitemizi artırarak küresel enerji hedefleriyle uyum sağlıyoruz,” ifadelerini kullandı.

YENİLENEBİLİR ENERJİDE İLERLEME

Bakan Yardımcısı Çelik, enerji verimliliği ve elektrikli araçlar konusundaki gelişmelere de dikkat çekti. Türkiye’nin elektrikli araç satışlarındaki artışı vurgulayan Çelik, “2023 yılında elektrikli araçların küresel satışlardaki payı yüzde 18'e ulaştı. Türkiye’de bu oran 2022’de yüzde 1’den 2023’te yüzde 10’a çıktı. Bu araçların önemli bir kısmı yerli üretimdir,” dedi.

İKLİM KRİZİ VE GÜVENLİK TEHDİDİ

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg, iklim krizinin dünya çapındaki güvenlik tehditleri arasında ilk sırada yer aldığını söyledi. Doğal afetlerin finansal maliyetine işaret eden Sorg, “Paris İklim Anlaşması’nın gereklerini yerine getirmek ve yeşil dönüşümü sağlamak için büyük yatırımlara ihtiyaç duyuluyor,” dedi.

Sorg, Türkiye ve Almanya’nın enerji alanındaki iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Türkiye’nin enerji sürdürülebilirliği adına attığı adımlar, bu alandaki ortak projelerimiz için güçlü bir temel oluşturuyor,” ifadelerini kullandı.

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜN ÖNEMİ

SEFİA Direktörü Bengisu Özenç ise iklim değişikliğinin yıkıcı etkileriyle mücadelede eş güdümlü çalışmanın önemine vurgu yaptı. Özenç, “Enerji dönüşümünü finanse etmek, iklim değişikliğiyle mücadelede en kritik adımlardan biri,” diyerek bu alandaki çalışmalara hız kazandırılması gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa