Kulak çöpleri tehlike saçıyor: İşitme kayıplarına neden olabilir

Doç. Dr. Emre Ocak, kulak temizleme çöplerinin yanlış kullanımının kulakta ciddi sorunlara, hatta işitme kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
26 Kasım 2024 12:08
GÜNCELLEME
26 Kasım 2024 13:54
Kulak çöpleri tehlike saçıyor: İşitme kayıplarına neden olabilir
Hakan Öksüz Editör

Ankara Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Edirne'de gerçekleştirilen bir sempozyuma katıldı. 

"KULAK KENDİNİ TEMİZLEYEN BİR ORGAN"

Burada konuşan Doç. Dr. Ocak, kulağın kendi kendini temizleyebilen bir organ olduğunu belirtti. Kulak sağlığını korumak için uzman önerilerine uyulması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Emre Ocak, kulak temizliği konusunda daha bilinçli davranılması gerektiğini ifade etti.

"KULAK ÇÖPLERİ FAYDALI DEĞİL"

Kulak temizleme çöplerinin sanıldığı gibi faydalı olmadığını vurgulayan Ocak, "Derimiz nasıl soyulup yenileniyorsa, dış kulak yolu da kendini temizleyebilir. Ancak kulak çöpü kullanıldığında görünen kirlerin bir kısmı alınsa da, büyük bir kısmı kulak yoluna itiliyor. Bu da kirin içeride topaklanmasına ve daha fazla tıkanıklığa neden oluyor." ifadelerini kullandı.

İŞİTME KAYBINA NEDEN OLABİLİR

Kulak temizleme çöplerinin yanlış kullanımının ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade eden Ocak, "Kulak çöpü kullanan kişiler dış kulak yolunu zedeleyebiliyor. Hatta bazı durumlarda kulak zarını delerek işitme kaybına sebep olabiliyorlar. Enfeksiyon riskini artıran bu ürünlerin kullanımı yarardan çok zarar getiriyor" dedi.

KULAK İÇİNE CİSİM SOKMAYIN

Ocak, kulak tıkanıklığı veya dolgunluk hissi yaşayan kişilerin bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmaları gerektiğini belirtti ve şu uyarılarda bulundu:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa