Eylül ayında Dünya'nın yörüngesine giren ve yaklaşık 10 metre büyüklüğünde olduğu belirtilen 2024 PT5, bilim dünyasında dikkat çeken bir keşif oldu.
AY'DAN KOPTUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR
Bir otobüs büyüklüğündeki asteroitin, yüzyıllar önce bir gök taşı çarpması sonucu Ay'dan koptuğu tahmin ediliyor. The Guardian'ın haberine göre, asteroit Dünya'ya yaklaşık 3 milyon 200 bin kilometre mesafede bir yörüngede dolaşıyor.
NASA'nın Derin Uzay Ağı (DSN) tarafından izlenen 2024 PT5, çıplak gözle görülemese de güçlü teleskoplarla gözlemlenebiliyor.
TEHDİT OLUŞTURMUYOR
Dünya'nın çekimine yakalanmayacağı belirtilen asteroitin, çarpma riski taşımadığı ve bu nedenle herhangi bir tehdit oluşturmadığı açıklandı. NASA Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi araştırmacısı Josh Handal, asteroitin doğal bir gök cismi olduğunun, hareketlerinden anlaşıldığını ifade etti.
Handal, "2024 PT5'in hareketi, uzun zaman önce bir asteroit çarpmasıyla Ay yüzeyinden kopan bir kaya parçası olduğu ihtimalini güçlendiriyor" ifadelerini kullandı.
YENİDEN YAKLAŞACAK
Güneş'in çekim etkisiyle hız kazanan 2024 PT5, Ocak 2025'te Dünya'ya son bir kez daha yaklaşacak. NASA, bu yakın geçiş sırasında California Mojave Çölü'ndeki Goldstone Güneş Sistemi Radarı ile asteroiti incelemeyi planlıyor.
Madrid Complutense Üniversitesi'nden astrofizikçi Raul de la Fuente Marcos, asteroitin Eylül ayından itibaren Dünya'nın çevresinde at nalı şeklinde bir yörüngede hareket ettiğini ve hızının ocak ayındaki geçişte iki kat artacağını belirtti.
2055'TE DÖNECEK
Güneş etrafındaki bir turunu tamamladıktan sonra 2055 yılında tekrar Dünya'nın yakınına döneceği öngörülen 2024 PT5, bilim dünyası için önemli bir gözlem fırsatı sunacak.
İLK KEZ AĞUSTOS AYINDA KEŞFEDİLDİ
2024 PT5, NASA tarafından finanse edilen Hawaii Üniversitesi'nin Asteroit Karasal Çarpma Son Uyarı Sistemi'ne (ATLAS) ait Güney Afrika'daki teleskop aracılığıyla ilk kez 7 Ağustos'ta tespit edildi.