ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'na (NASA) ait James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Sombrero Galaksisi'nin (Messier 104) yüksek çözünürlüklü görüntüsünü yakaladı. Bu görsel, galaksinin dış halkası boyunca uzanan toz bulutlarının topaklı yapısını detaylı bir şekilde gözler önüne serdi.
YENİ TELESKOP GÖRÜNTÜLERİYLE FARKLILIKLAR
NASA'nın açıklamasına göre, Webb teleskobu, Orta Kızılötesi Aygıtı (MIRI) yardımıyla galaksinin orta kızılötesi görüntülerini elde etti.
Hubble Uzay Teleskobu'nun 2003 yılında görünür ışıkla çektiği görüntülere kıyasla bu görseller, parlak bir çekirdeğin aslında pürüzsüz ve yoğun bir iç disk yapısına sahip olduğunu gösterdi.
TOZ BULUTLARI VE KARMAŞIK YAPILAR
Görüntüler, Sombrero Galaksisi'nin dış halkasında yer alan toz bulutlarının yoğun ve düzensiz yapısına dair yeni bilgiler sundu. Webb teleskobunun elde ettiği bu görüntüler, NASA'nın Spitzer Uzay Teleskobu'nun 2005'teki çalışmasında "battaniye misali" pürüzsüz olarak görülen dış halkaların aslında karmaşık kümelerden oluştuğunu açığa çıkardı.
YENİ YILDIZ OLUŞUMUNUN İZLERİ
Araştırmacılar, MIRI'nin toz bulutlarında polisiklik aromatik hidrokarbonlar olarak bilinen ve karbon içeren moleküller tespit ettiğini belirtti. Bu moleküller, genç yıldız oluşum bölgelerinin varlığına işaret eden önemli bir bulgu olarak değerlendirildi.
YAŞLI YILDIZ KÜMELERİ VE GALAKSİNİN YAPISI
Galaksi içerisinde, yer çekimi tarafından bir arada tutulan yaklaşık 2 bin küresel yıldız kümesinin bulunduğu aktarıldı.
Bu kümeler, yüz binlerce yaşlı yıldızdan oluşuyor ve galaksinin dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor.
SOMBRERO GALAKSİSİ HAKKINDA
Adını, Meksika'nın geleneksel şapkası "sombrero"ya benzerliğinden alan Sombrero Galaksisi, yaklaşık 30 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Başak Takımyıldızı'nda yer alan bu sarmal gökada, Messier 104 veya NGC 4594 olarak da biliniyor.