Kilo alıp vermede bazal metabolizmanın önemi

Bazal metabolizma hızı, kilo alıp verme sürecinde önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Diyetisyen Şeyda Aydın Yaşar, konuya dair bilgiler verdi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
26 Kasım 2024 15:50
GÜNCELLEME
26 Kasım 2024 16:23
Kilo alıp vermede bazal metabolizmanın önemi
Hakan Öksüz Editör

Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Uzman Diyetisyen Şeyda Aydın Yaşar, metabolizma hızının kilo alıp verme sürecindeki önemine dikkat çekti. Yaşar, metabolizma hızının doğru ölçüm yöntemleriyle belirlenmesinin, diyet ve egzersiz planlamasında kritik bir faktör olduğunu vurguladı.

BAZAL METABOLİZMA NEDİR?

Bazal metabolizmanın, vücudun dinlenme halindeyken temel yaşam fonksiyonlarını sürdürebilmek için ihtiyaç duyduğu minimum enerji miktarı olduğunu belirten Yaşar, bu enerjinin solunum, sindirim, hücre yenilenmesi ve kan dolaşımı gibi hayati işlevler için gerekli olduğunu ifade etti. 

KİLO YÖNETİMİNDE BELİRLEYİCİ FAKTÖR

Metabolizma hızının kilo alıp verme sürecindeki etkisine değinen Yaşar, bazal metabolizması düşük olan bireylerin diyet yapmalarına rağmen kilo vermekte zorlanabileceğini ve daha hızlı kilo alabileceklerini belirtti. Bu nedenle bazal metabolizma hızının ölçümünün, kişisel beslenme ve egzersiz programlarının oluşturulmasında önemli bir rol oynadığını aktardı.

ENERJİ İHTİYACININ PLANLANMASI

Yaşar, bazal metabolizmanın, diyet ve egzersiz planlamalarının yanı sıra sporcularda performans kaybını önleme ve obezite cerrahisi sonrası enerji ihtiyacını belirlemede de kullanıldığını ifade etti.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ETKİLENEBİLİR

Diyetisyen Şeyda Aydın Yaşar, "Doğru bir enerji planlaması yapılmazsa bağışıklık sistemi zayıflayabilir, kas kayıpları yaşanabilir ve hücreler yeterince beslenemez. Sporcuların performanslarını koruyabilmesi ve sağlıklı kilo yönetimi için bu ölçümlerin doğru yapılması gerekir." dedi.

ÖLÇÜM SÜRECİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bazal metabolizma hızının, klinik olarak kanıtlanmış cihazlarla ölçülmesi gerektiğine dikkat çeken Yaşar, bu cihazların oksijen tüketimini analiz ederek doğru sonuçlar verdiğini söyledi. Ölçüm sırasında bireylerin sırtüstü uzanarak dinlenmesi gerektiğini ve ölçüm süresince özel bir maske yardımıyla oksijen tüketiminin ölçüldüğünü ifade etti.

Ölçüm öncesinde 12 saat aç kalınması, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması ve ölçüm günü çay, kahve, asitli içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini belirten Yaşar, bu şartların doğru sonuç alınması için önemli olduğunu vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa