ABD Başkanı Joe Biden, Lübnan ile İsrail hükümetlerinin onayı sonrası duyurduğu ateşkes anlaşmasının bugün yerel saatle 04.00’te (Türkiye saati ile 05.00) yürürlüğe girdiğini açıkladı.
ATEŞKESİN ŞARTLARI
Biden, anlaşma gereği Lübnan Silahlı Kuvvetlerinin 60 gün içinde ülkenin güney sınırına konuşlanarak bu bölgenin kontrolünü sağlayacağını belirtti. Anlaşma, Hizbullah’ın silahsızlandırılarak Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesini öngörüyor. İsrail askerleri, 60 günlük süre zarfında bölgeden kademeli olarak geri çekilecek.
ULUSLARARASI DESTEK
Başkan Biden, anlaşmanın sağlanmasında ABD ve Fransa'nın öncülüğünde yürütülen diplomatik çabaların etkili olduğunu vurguladı. Ayrıca, ateşkesin uygulanması konusunda uluslararası bir koalisyonun destek sağlayacağını ifade etti.
İNSANİ YARDIM VE YENİDEN YERLEŞİM
Biden, anlaşma ile İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilen Lübnanlılar ve İsrail'in kuzeyindeki Yahudi yerleşimcilerin evlerine dönmesinin sağlanacağını belirtti.
BM'NİN ROLÜ VE DENETİM
Anlaşma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararına uygun olarak, Lübnan'da grupların yeniden silahlanmasını önlemek için silah satışlarının Lübnan hükümeti tarafından denetlenmesini öngörüyor.
TARTIŞMALI İDDİALAR
Basında yer alan iddialar arasında: İsrail-Lübnan sınırından Litani Nehri’ne kadar olan bölgeye 5 bin ila 10 bin Lübnan askerinin konuşlandırılacağı ifade ediliyor. ABD’nin, Hizbullah’ın ateşkesi ihlal etmesi durumunda İsrail’in yeniden saldırı düzenlemesine yönelik bir taahhütte bulunduğu iddia ediliyor. Bu taahhüdün, resmi anlaşma metninde yer almadığı öne sürüldü. Başkan Biden, bu süreçte Lübnan'da hiçbir Amerikan askerinin görev almayacağını vurgularken, ateşkesin bölgedeki insani krizi hafifletmesi ve barış için bir fırsat sunması bekleniyor.