Anayasa Mahkemesi'nden 5 parti için denetim kararı!

Anayasa Mahkemesi’nin 5 siyasi parti için verdiği 'mali denetim' kararı Resmi Gazete'de yayımlandı...

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
28 Kasım 2024 05:30
GÜNCELLEME
28 Kasım 2024 05:30
Anayasa Mahkemesi'nden 5 parti için denetim kararı!
DHA
Kaynak DHA

Anayasa Mahkemesi, Türkiye Altın Çağ Partisi, Ülkem Partisi, Kuvayi Milliye Partisi, Sevgi ve Saygı Partisi ile Yenilik Partisi’nin 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin kesin hesaplarıyla ilgili yaptığı mali denetim sonuçlarını açıkladı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararlara göre, bu beş parti hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

MALİ DENETİMDE TESPİT EDİLEN USULSÜZLÜKLER

Mahkeme tarafından yapılan incelemelerde, söz konusu partilerin mali hesaplarında çeşitli usulsüzlüklerin tespit edildiği bildirildi. Sevgi ve Saygı Partisi’nin 2021 yılı, Kuvayi Milliye Partisi’nin ise 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin kesin hesaplarının incelenmesi sonucunda, bu partilerin hiçbir gelir ve gider beyan etmediği belirlendi. Buna rağmen partilerin faaliyet gösterdiği binaların mülk veya kiralık olduğu ve kira, su, elektrik gibi temel masraflarının bulunması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, partilerin Anayasa Mahkemesi’ne hesap verebilir nitelikte belge düzeni oluşturmadığı ve gelir-gider işlemlerinin kayıtlara uygun şekilde gerçekleştirilmediği tespit edildi. Bu durumun 2820 sayılı Kanun’un 111’inci maddesi uyarınca suç teşkil ettiği belirtildi.

DİĞER PARTİLERDEKİ USULSÜZLÜKLER

Ülkem Partisi’nin 2021 yılı, Türkiye Altın Çağ Partisi’nin 2021 ve 2022 yılları ile Yenilik Partisi’nin 2021 yılına ilişkin mali hesaplarının da benzer şekilde mevzuata aykırı olduğu ortaya çıktı. Söz konusu partilerin kesin hesaplarının birleştirilmediği ve parti yetkili organlarınca onaylanmadığı tespit edildi. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’ne incelenebilir belge sunulmadığı ve bu durumun da incelemeyi engelleyici bir eylem olduğu vurgulandı.

SUÇ DUYURUSU VE YASAL SÜREÇ

Anayasa Mahkemesi, partilerin mevzuata aykırı eylemleri nedeniyle 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 69, 70, 74 ve 111’inci maddelerine dayanarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Bu kararların, partilerin mali şeffaflık ve yasal yükümlülüklerine uyum sağlamaları için önemli bir adım olduğu ifade edildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa