YÖK'ün duyurduğu verilere göre, üniversite sınavında 106 bin öğrenci sınavda yalnızca 0,50 net yaparak yarım net sınırında kaldı. Sıfır net yapan veya eksi nete düşen öğrencilerin sayısında da artış yaşandı.
BARAJIN KALDIRILMASI ETKİLİ OLDU
Uzmanlar, sınav sonuçlarındaki başarısızlıkta baraj uygulamasının kaldırılmasının etkili olduğunu belirtiyor.
"EKSİ NET YAPARAK PATOLOJİ BÖLÜMÜNE YERLEŞTİLER"
Eğitimci Salim Ünsal, hesaplama sistemindeki sorunlara dikkat çekerek, "Bu yıl 203 programa son sıradan yerleşen öğrencilerin net ortalamalarına baktığımızda, -12,77 net yapan bir öğrencinin 2 yıllık patoloji bölümüne yerleştiğini görüyoruz. Bu, diğer testlerde eksi net yapmasına rağmen, herhangi bir testten yarım net yapmasının yeterli görüldüğünü ortaya koyuyor." dedi.
DÜŞÜK NETLERLE ÖĞRETMENLİK KAZANANLAR VAR
Eğitimci Burak Kılınç ise düşük puanlarla öğretmenlik bölümlerine yerleşen öğrenciler hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Kılınç, "Karadeniz Bölgesi'ndeki bir sınıf öğretmenliği programına bu yıl 50 öğrenci yerleşti. Bu öğrencilerin temel matematik ortalaması 10 üzerinden 4, fen bilimleri ortalaması ise yalnızca 10 üzerinden 1. Bu adayların, dört yıl içinde eksiklerini tamamlamaları ve gelecekte çocuklara feni öğretmeleri bekleniyor." ifadelerini kullandı.
EKSİ NETLE VAKIF ÜNİVERSİTESİNE YERLEŞENLER VAR
Sınavda kendi alanlarındaki sorularda bile eksi net yapan öğrencilerin, buna rağmen üniversitelere yerleşmesi dikkat çekti. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanan bir öğrencinin, Alan Yeterlilik Testi’nde edebiyat kısmında -1 net yaparak bir vakıf üniversitesine yüzde 50 burslu yerleştiği bildirildi.
"DOĞRU CEVAP SINIRLAMASI GETİRİLMELİ"
Uzmanlar, üniversite yerleştirmelerinde asgari doğru cevap sayısına dayalı bir sınırlama getirilmesi gerektiğini savunuyor. Eğitimde başarı seviyesinin yükselmesi için bu tür düzenlemelerin şart olduğu vurgulanıyor.