Gürcistan'da Başbakan İrakli Kobakhidze'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerini 2028'e kadar askıya alma kararına karşı başkent Tiflis'te düzenlenen protestolar şiddetlendi. Göstericiler, parlamento binasının girişlerini kuşatmaya çalışırken polis müdahalesiyle karşılaştı.
PARLAMENTO ÖNÜNDE GERGİNLİK
Başbakan Kobakhidze’nin kararını protesto eden kalabalık, parlamento binası önünde toplandı. Göstericiler, binanın önündeki çelik bariyerlere zarar vermeye çalışırken bazı gruplar binayı kuşatma girişiminde bulundu. Polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı.
POLİSİN MÜDAHALESİ
Gürcistan İçişleri Bakanlığı’na bağlı güvenlik güçleri, protestoculara önce tazyikli su ile müdahale etti. Göstericilerin taş ve çeşitli cisimler atarak karşılık vermesi üzerine polis, göz yaşartıcı gaz kullandı. Protestocular, müdahale sonrası Şota Rustaveli Caddesi'ni trafiğe kapatarak barikatlar kurdu. Yerel basına göre olaylar sırasında birkaç kişi gözaltına alındı. Göstericiler ile polis arasındaki gerginlik Şota Rustaveli Caddesi’nde sürüyor.
AB MÜZAKERELERİNİN ASKIDA KALMASI TARTIŞMALARI
Başbakan Kobakhidze, 28 Kasım'daki açıklamasında, AB üyelik müzakerelerinin 2028'e kadar gündeme alınmayacağını ve AB’den gelecek bütçe hibelerinin de reddedileceğini duyurmuştu. Kobakhidze, "AB’ye onurlu bir şekilde, güçlü bir ekonomi ve düzgün bir demokratik sistemle katılacağız" demişti. Kobakhidze’nin açıklamaları, binlerce kişinin parlamento önünde toplanarak protesto düzenlemesine yol açtı.
AVRUPA PARLAMENTOSU’NUN TEPKİSİ
Avrupa Parlamentosu (AP), Gürcistan’da 26 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerini "ciddi usulsüzlükler" nedeniyle kınayarak seçimlerin bir yıl içinde uluslararası gözetim altında yenilenmesi çağrısında bulunmuştu. Ayrıca, Kobakhidze dâhil üst düzey Gürcü yetkililere yaptırım uygulanması önerilmişti. Gürcistan, Mart 2022’de AB üyeliği için başvurmuş, Aralık 2023’te aday ülke statüsü kazanmıştı. Ancak, "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasının yürürlüğe girmesi sonrasında süreç Temmuz 2024’te durdurulmuştu.
MUHALEFETİN VE CUMHURBAŞKANI’NIN TEPKİLERİ
Gürcistan'daki muhalefet partileri ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, seçimlerde hile yapıldığını öne sürerek sonuçları tanımadıklarını açıklamış ve sokak eylemleri başlatmıştı. Başbakan Kobakhidze ise seçimlerin demokratik şekilde yapıldığını savunarak muhalefeti "istikrarsızlık yaratma çabası içinde olmakla" suçlamıştı.