ABB, Hamidiye Camii’ni yeniden inşa etti

ABB (Ankara Büyükşehir Belediyesi), Hamidiye Camii’ni rekonstrüksiyon projesi ile, aslına sadık kalarak yeniden inşa etti.

MP
Mevlüt Peker Haber Müdürü
YAYINLAMA
29 Kasım 2024 10:15
GÜNCELLEME
29 Kasım 2024 10:24
ABB, Hamidiye Camii’ni yeniden inşa etti
MP
Mevlüt Peker Haber Müdürü

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN TARİHİ YAPILARA YENİ HAYAT

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 19. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilen Hamidiye Camii’ni aslına uygun şekilde yeniden inşa etti. Doğal malzemelerle gerçekleştirilen restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmaları sonucunda, cami halkın ziyaretine ve ibadetine açıldı.

OSMANLI DÖNEMİ MİMARİSİNE SADIK KALINDI

Ahşap serenli 12 metre yüksekliğindeki minaresiyle dikkat çeken Hamidiye Camii, Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından özgün yapısına uygun malzemelerle yeniden inşa edildi. Çalışmalar tamamlandıktan sonra caminin yönetim sorumluluğu Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi.

PROJE SÜRECİ KORUMA KURULU ONAYINDAN GEÇTİ

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Çetin Ünal, Hacı Bayram Mahallesi sınırlarında yer alan tescilli yapının restorasyonunun, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokolle gerçekleştirildiğini ifade etti. Ünal, “Koruma Kurulu’ndan onay alan projeler kapsamında rekonstrüksiyon ihalesi yapıldı ve camimizin çalışmaları tamamlandı” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Çetin Ünal

AHŞAP VE TAŞ MALZEMELERLE DOĞAL İKLİMLENDİRME

Hamidiye Camii’nin inşasında kullanılan ahşap ve taş malzemeler, betonarme yapılara kıyasla doğal iklimlendirme sağlıyor. Yapının ahşap ve kâgir taş kullanılarak orijinal tekniklerine uygun olarak yeniden inşa edildiğini belirten Ünal, caminin yazları serin, kışları ise ılıman bir ortam sunduğunu kaydetti.

ÖZGÜN MİMARİSİYLE 12 METRELİK MİNARESİ DİKKAT ÇEKİYOR

Camiyi farklı kılan bir diğer unsur, tamamen ahşap olarak inşa edilen 12 metre yüksekliğindeki minaresi oldu. Ünal, “Hamidiye Camii, ahşap ve taş ağırlıklı yapısıyla Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor. Yetki devrini tamamladık ve artık halkımızın hizmetinde” açıklamasında bulundu.

DOĞAL MALZEMELERLE TARİHİ DOKU KORUNDU

Caminin inşasında, kireç bazlı ve toprak katkılı geleneksel malzemeler kullanıldı. Beden duvarları taş örgüsü ile yapıldı, ahşap dikmeler ve payandalarla taşıyıcı iskelet oluşturuldu. Toprak bazlı kerpiç ve ahşap çıta çakılı bağdadi harçlarla tamamlanan duvarlar, yapıya özgün bir doğal iklimlendirme sağladı.

HAMİDİYE CAMİİ HALKIN HİZMETİNDE

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalarla yeniden hayata dönen Hamidiye Camii, geleneksel Osmanlı mimarisiyle halkın hem ibadet hem de ziyaretine uygun bir alan sunuyor. Projeyle, Ankara’nın tarihi yapılarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa