Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyüme rakamları belli oldu

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), Türkiye ekonomisinin 2024 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
29 Kasım 2024 10:39
GÜNCELLEME
29 Kasım 2024 11:22
Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyüme rakamları belli oldu
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

TÜRKİYE'NİN ÜÇÜNCÜ ÇEYREK GSYH SONUÇLARI AÇIKLANDI

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), 2024 yılının Temmuz-Eylül dönemine ilişkin GSYH (Gayrisafi Yurt İçi Hasıla) verilerini yayımladı. Verilere göre; Türkiye ekonomisi, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde zincirlenmiş hacim endeksi bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,1 oranında büyüdü. Cari fiyatlarla GSYH (Gayrisafi Yurt İçi Hasıla) ise 11 trilyon 893 milyar 252 milyon lira olarak kaydedildi.

SEKTÖREL BÜYÜME VERİLERİ

GSYH'yi (Gayrisafi Yurt İçi Hasıla) oluşturan sektörlerde farklı oranlarda artış ve düşüşler gözlemlendi. İnşaat sektörü %9,2, finans ve sigorta faaliyetleri %6,2, tarım sektörü %4,6 oranında büyüme kaydetti. Gayrimenkul faaliyetleri %2,5, bilgi ve iletişim %2,2 ve kamu hizmetleri %1,9 oranında artış gösterdi. Buna karşın sanayi sektörü %2,2, diğer hizmet faaliyetleri %2,4 ve mesleki, idari destek hizmetleri %0,3 oranında daralma yaşadı.

TÜKETİM HARCAMALARINDA VE DIŞ TİCARETTE DEĞİŞİM

Hanehalkı tüketim harcamaları, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,1 oranında artış gösterdi. Devlet harcamaları %0,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %0,8 oranında azaldı. Mal ve hizmet ihracatı %0,8 oranında artarken, ithalatı %9,6 oranında düşüş gösterdi.

GSYH’NİN DOLAR BAZINDAKİ DEĞERİ

Cari fiyatlarla hesaplanan üçüncü çeyrek GSYH (Gayrisafi Yurt İçi Hasıla) değeri, dolar bazında 357 milyar 989 milyon olarak belirlendi. Üretim yöntemiyle yapılan hesaplamada GSYH (Gayrisafi Yurt İçi Hasıla), geçen yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla %53,3 oranında artış kaydetti.

İŞ GÜCÜ VE GELİR DAĞILIMI

İş gücü ödemeleri, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %76,3 oranında artış gösterdi. İş gücü ödemelerinin GSKD (Gayrisafi Katma Değer) içerisindeki payı %36,4’e yükselirken, net işletme artığı ve karma gelirin payı %45,1 olarak kaydedildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa