İZMİR’DE İŞ DÜNYASIYLA BULUŞMA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği tarafından düzenlenen 3'üncü Yatırım Zirvesi'nde iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Zirvede, güncel ekonomik ve çevresel meseleler masaya yatırıldı. Başkan Tugay’ın gündeminde özellikle iklim krizi ve Türkiye'nin güneş enerjisi yatırımları bulunuyordu.
GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARINI ELEŞTİRDİ
Tugay, güneş enerjisi sistemleriyle ilgili eleştirilerini dile getirerek, dünya genelindeki bazı büyük ülkelerin bu yatırımları teknoloji pazarlama aracı olarak kullandığını belirtti. ABD (Amerika Birleşik Devletleri), Çin, Hindistan ve Rusya gibi ülkelerin bu alanı, diğer ülkelere teknoloji satma bahanesi olarak kullandığını savunan Tugay, küresel enerji kirliliğini önlemek amacıyla geliştirilen sistemlerin zamanla verimsiz hale geldiğini ifade etti. Tugay, bu tür yatırımların, uzun vadede çevresel ve ekonomik zararlar doğurabileceği uyarısında bulundu ve şunları söyledi:
"GÜNEŞ PANELİ YATIRIMLARI ZORLAYICI"
Tugay, güneş enerjisi santrallerinin kurulmasının büyük maliyetler gerektirdiğini ve güneş panellerinin 25 yıllık ömrünün yalnızca 10 yılının verimli olduğunu belirtti. Güneş enerjisinden verim almanın oldukça zor olduğunu ve yüksek bakım maliyetlerinin bulunduğunu ifade eden Tugay, bu tür yatırımların uzun vadede çoğu zaman kârsız hale geldiğini, bazen daha verimli çözümler aramanın daha mantıklı olacağını vurguladı.
TÜRKİYE’NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI
Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımları konusunda önemli atılımlar gerçekleştirdiği biliniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, İstanbul Energy Forum’da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda enerji politikalarını şekillendirdiğini dile getirdi.
TÜRKİYE'NİN PAYI ARTACAK
Bölgesel ve uluslararası iş birliklerinin önemine değinen Bayraktar, Türkiye’nin, yenilenebilir enerjinin kurulu güç içindeki payını artırmaya devam ettiğini belirtti.
YENİLENEBİLİR ENERJİDE REKOR BEKLENTİSİ
Bayraktar, 2024 yılının Türkiye için yenilenebilir enerji alanında rekor bir yıl olacağını söyledi. Türkiye’nin rüzgâr ve güneş enerjisinden aldığı elektrikle tüm hanelerin elektrik ihtiyacını karşılar hale geldiğini belirten Bayraktar, bu başarıyı daha da ileriye taşımak için 2035 yılına kadar mevcut rüzgâr ve güneş enerjisi kurulu gücünü dört katına çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti.
YILLIK 2000 MEGAVATLIK İHALELER
Bayraktar, yıllık 2000 megavatlık güneş ve rüzgâr enerjisi ihaleleri yapılacağını ve 15.000 kilometre uzunluğunda HVDC iletim hattı inşa edileceğini duyururken bu projeler için önümüzdeki 11 yıl içinde 108 milyar dolarlık bir yatırım fırsatının sunulacağını ifade etti.