Gürcistan'da protestolar devam ediyor...

Gürcistan hükümetinin, ülkenin AB'ye katılım müzakerelerini askıya almasına karşı başlatılan eylemler devam ediyor...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
30 Kasım 2024 05:50
GÜNCELLEME
30 Kasım 2024 05:50
Gürcistan'da protestolar devam ediyor...
AA
Kaynak AA

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te parlamento binası önünde devam eden hükümet karşıtı gösterilerde polis ve protestocular arasında tansiyon yükseliyor. Gece saatlerinde toplanan binlerce kişi, güvenlik güçlerine havai fişek ve farklı eşyalar atınca, polis tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu. Polisin müdahalesiyle parlamento binasından 300 metre kadar geri çekilen protestocular, Şota Rustaveli Caddesi'nde barikatlar kurarak çevredeki eşyaları ateşe verdi. Arbede sırasında bazı göstericiler gözaltına alındı. Ayrıca Batum kentinde düzenlenen protestolarda da 9 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

CUMHURBAŞKANI ZURABİŞVİLİ'DEN POLİSE TEPKİ

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, güvenlik güçlerinin müdahalesini eleştirerek, polisin barışçıl gösterilere orantısız güç kullandığını ifade etti. Zurabişvili, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rus tarzı baskıyı hatırlatan vahşi ve orantısız saldırılarla Gürcü halkı ve medyasına yönelik bir şiddet görüyoruz." dedi.

BAŞBAKAN KOBAKHİDZE: AB'YE ŞANTAJ YAPILIYOR

Gösterilerin fitilini ateşleyen karar, Başbakan İrakli Kobakhidze'nin Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerin 2028'e kadar askıya alındığını duyurması oldu. Kobakhidze, Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan'ın iç işlerine müdahale ettiğini ve ülkeye şantaj yaptığını savundu. "Müzakereler açılacaksa bunu masaya koysunlar, hemen imzalarım." diyen Başbakan, ülkesinin AB'ye katılım sürecinde baskı altında bırakıldığını ifade etti.

AB'YE KATILIM SÜRECİ VE TARTIŞMALI YASA

Mart 2022'de AB üyeliği için başvuran Gürcistan, 2023'te aday ülke statüsü almıştı. Ancak ülkede, "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasının yürürlüğe girmesi AB ile ilişkileri gerdi ve üyelik süreci Temmuz 2023'te durduruldu. Avrupa Parlamentosu, Gürcistan'daki 26 Ekim parlamento seçimlerinde ciddi usulsüzlükler yaşandığını öne sürerek seçimlerin bir yıl içinde uluslararası gözlem altında yenilenmesi çağrısında bulunmuştu.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: GÖSTERİLERDE 43 GÖZALTI, 32 POLİS YARALI

Gösterilerde şimdiye kadar 43 kişi gözaltına alınırken, 32 polisin de yaralandığı açıklandı. Gürcistan İçişleri Bakanlığı, göstericilerin parlamento binasını kuşatmaya çalıştığını ve barışçıl eylemlerden şiddet içerikli eylemlere geçiş yaptığını belirtti.

PROTESTOLARIN GELECEĞİ

Başbakan Kobakhidze'nin müzakerelerin askıya alınması kararı ülkede büyük bir muhalefet dalgasına yol açtı. Muhalifler ve sivil toplum kuruluşları, hükümeti AB üyelik sürecinden uzaklaştırmakla suçluyor. Tiflis ve Batum'daki gösterilerin daha geniş çaplı protestolara dönüşmesi bekleniyor. Gürcistan'da tansiyonun yükselmesi, AB ile ilişkilerde ve iç siyasette önemli bir dönemeç olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa