ZEYTİNYAĞINDAKİ HİLELERİ MİKRODALGA SENSÖRÜYLE TESPİT ETME
Gaziantep Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde görevli araştırmacı doktor Hüseyin Korkmaz, zeytinyağındaki taklit ve tağşişi tespit edebilen bir sistem geliştirdi. Zeytinyağı üretim sezonunda sıkça karşılaşılan hilelerin önüne geçmek amacıyla Korkmaz, mevcut mikrodalga sensörünü kullanarak bu soruna çözüm aramaya başladı.
YENİ SİSTEM HİLELİ YAĞLARI 5 DAKİKA İÇİNDE TESPİT EDİYOR
Geliştirilen sistem, saf zeytinyağından alınan bir damla numuneyi kullanarak dielektrik akımlardaki farklılıkları ölçüyor ve bu sayede başka yağ ve maddeleri 5 dakika içinde tespit edebiliyor. Korkmaz, sistemin kit haline getirilerek vatandaşların kullanımına sunulmasını amaçladığını belirtti. Bu yenilikçi teknoloji, zeytinyağındaki tağşişin tespitinde büyük bir başarı sağlıyor.
ZEYTİNYAĞINDAKİ HİLELERİ %95 BAŞARI ORANIYLA TESPİT EDİYOR
Araştırmacı doktor Hüseyin Korkmaz, son yıllarda zeytinyağının en fazla hileye maruz kalan ürünlerden biri olduğunu ifade etti. Sosyal medyada yer alan haberlere atıfta bulunan Korkmaz, geliştirdikleri mikrodalga sensörlerinin %95 başarı oranıyla zeytinyağındaki hileli maddeleri tespit ettiğini aktardı. Projenin amacı; ayçiçeği, pamuk ve mısır yağlarının zeytinyağına karıştırılmasını engellemek.
SENSÖR SİSTEMİ HALK SAĞLIĞINI KORUYACAK
Korkmaz, sensörün çalışmasının temelinin, malzemelerin elektriksel katsayılarındaki farklılıklara dayandığını açıkladı. Farklı malzemeler, farklı rezonanslarda işlem görerek bu tespitleri mümkün kılıyor. Zeytinyağına eklenen ekonomik yağların halk sağlığına zarar verdiğini ve sektörde haksız rekabete yol açtığını belirten Korkmaz, bu sorunun önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi. Proje, ayrıca TÜBİTAK 2211C Bilim İnsanı Destekleme Programı ve YÖK 1002 programları tarafından destekleniyor.