Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, prostat büyümesi ile ilgili uyarılarda bulundu.
PROSTAT BÜYÜMESİNİN BELİRTİLERİ ÖNEMLİ
Prof. Dr. Atış, sık idrara çıkma, idrar akışında zayıflama, kesik kesik işeme ve tam boşalamama hissi gibi belirtilerin bu hastalığın başlıca göstergeleri olduğunu ifade etti. Özellikle 50 yaş üzerindeki erkeklerde prostat dokusundaki büyümenin belirgin hale gelmesi nedeniyle düzenli üroloji kontrollerinin önem taşıdığını vurguladı.
ERKEN TEŞHİS İÇİN PSA TESTİ ÖNEMLİ
Genetik yatkınlığı olan erkeklerde kontrollerin daha erken yaşta başlaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Atış, “Fizik muayene ve laboratuvar testleriyle durum değerlendirilebiliyor. PSA adı verilen kan testi ve idrar analizleri sayesinde erken teşhis mümkün olabiliyor. Ancak, PSA yüksekliği her zaman kötü huylu bir durum anlamına gelmez. Yüksek PSA seviyeleri daha ayrıntılı inceleme gerektiğini işaret eder ve bu durumlarda görüntüleme ya da biyopsi gibi yöntemler devreye girer” dedi.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ HASTAYA ÖZEL BELİRLENİYOR
Prostat büyümesinin tedavisinin, prostatın boyutuna ve hastanın genel sağlık durumuna göre şekillendirildiğini belirten Prof. Dr. Atış, şunları söyledi:
SAĞLIKLI BESLENME VE YAŞAM TARZI ÖNERİSİ
Prostat büyümesini önlemeye yönelik yaşam tarzı ve beslenme önerilerinde bulunan Prof. Dr. Atış, kabak çekirdeği ve kızarmış domates gibi besinlerin sürece destek olabileceğini söyledi. Ancak hormonal değişikliklerin tamamen önlenemediğini belirten Prof. Dr. Atış, “Başarılı bir cerrahi işlem sonrasında hastalarımız genellikle 20 yıl boyunca bu konuda sorun yaşamıyor” ifadelerini kullandı.