Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) yayınladığı verilere göre, dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketinin silah ve askeri hizmet satışları 2023'te önemli bir artış gösterdi.
SATIŞLARDA YÜKSELİŞİN NEDENLERİ
Raporda, Ukrayna ve Gazze'deki savaşların yanı sıra Asya'daki bölgesel gerilimlerin satışlardaki artışta etkili olduğu belirtildi.
2022 yılında tedarik zinciri sorunları ve artan maliyetlerle yüzde 3,5 azalan satışlar, 2023'te toparlanarak yüzde 4,2 artışla 632 milyar dolara yükseldi.
ABD LİDERLİĞİNİ KORUYOR
Savunma sanayisinde liderlik koltuğu, 2018'den bu yana ABD merkezli şirketlerin elinde. Listenin ilk 5 sırasında yer alan Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, Boeing ve General Dynamics, bu başarının önde gelen temsilcileri oldu.
ABD'li şirketler, 2023 yılında 317 milyar dolarlık silah satışı yaparak, toplam satışların yüzde 50'sini karşıladı. Bu oran, bir önceki yıla göre yüzde 2,5'lik bir artışı temsil ediyor.
ÇİNLİ ŞİRKETLERİN YÜKSELİŞİ
Listede yer alan 9 Çinli savunma şirketinin toplam satışları, 2023'te yüzde 0,7 artarak 103 milyar dolara ulaştı. NORINCO, AVIC ve CETC gibi önde gelen Çinli firmalar, ilk 10'da kendine yer buldu. Çinli şirketler, küresel savunma satışlarının yüzde 16'sını gerçekleştirdi.
AVRUPALI ŞİRKETLERİN PERFORMANSI
Avrupa merkezli 27 şirket, toplamda 133 milyar dolarlık silah satışı yaparak yüzde 0,2 oranında bir büyüme sağladı. Rapora göre, Ukrayna'daki savaşla bağlantılı artan talepler, bu büyümede etkili oldu.
Almanya'dan Rheinmetall, ThyssenKrupp, Hensoldt ve Diehl gibi firmalar, satışlarını yüzde 7,5 artırarak 10,7 milyar dolara yükseltti.
TÜRK ŞİRKETLERİNDEN ÖNEMLİ ARTIŞ
SIPRI'nin raporunda, 2023 yılında dünyanın en büyük 100 savunma sanayisi şirketi listesine 3 Türk firması girdi.
ASELSAN, Baykar ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), toplamda 6 milyar dolarlık satış gerçekleştirerek, bir önceki yıla göre yüzde 24'lük bir artış kaydetti.
Raporda, Türk şirketlerinin başarısının artan iç talep ve ihracattaki büyümeden kaynaklandığı vurgulandı. Türkiye'nin yerli savunma sanayisinde kendine yeterlilik hedefi, bu büyümede belirleyici rol oynadı.
RUS ŞİRKETLERİNDE VERİ EKSİKLİĞİ
2023 listesine yalnızca 2 Rus savunma şirketi dahil edildi. Bu firmaların toplam satış gelirleri yüzde 40 artışla 25,5 milyar dolara yükseldi.