Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Dünya'nın "kardeş gezegeni" olarak bilinen Venüs’ün, hiçbir zaman yaşanabilir bir gezegen olmadığını ortaya koydu. Araştırmanın sonuçları Nature Astronomy dergisinde paylaşıldı.
SIVI HALDEKİ SUYUN BULUNMASI MÜMKÜN DEĞİL
Volkanik aktiviteler ve atmosfer kimyasının incelenmesi sonucu, Venüs'ün oluşumunun ilk dönemlerinden itibaren bir kuruma sürecine girdiği ve sıvı haldeki suyu barındıramayacak kadar kuru bir yapıya sahip olduğu belirlendi.
İÇ KATMANLARDA SU İZİ YOK
Araştırmacılar, Venüs'ün volkanik gazlarının en fazla %6 oranında su içerdiğini tespit etti. Bu durum, gezegenin iç katmanlarında su bulunmadığını ve başından itibaren yaşanabilir bir ortamdan uzak olduğunu gösteriyor.
VENÜS’ÜN ATMOSFERİ VE İKLİMİ NEYİ GÖSTERİYOR?
Bazı bilim insanları, Venüs’ün ilk zamanlarında Dünya’ya benzediğini ve okyanuslara sahip olduğunu savunsa da yeni araştırma, bu görüşün aksine, gezegenin hiçbir zaman yaşanabilir koşullara sahip olmadığını ortaya koydu.
GÜNEŞ RADYASYONU, HİDROJEN KATMANINI YOK ETTİ
Araştırma ekibinin başındaki Cambridge Üniversitesi doktora öğrencisi Tereza Constantinou, Venüs’ün başlangıçta kalın bir buhar atmosferiyle kaplı erimiş bir gezegen olduğunu ifade etti. Zamanla, yoğun Güneş radyasyonunun atmosferdeki hidrojeni yok ettiğini ve geriye çorak bir yüzey bıraktığını belirtti.
ÖTEGEZEGENLERDE YAŞAM ARAYIŞI
Constantinou, Venüs’ün, ötegezegen bilimi açısından önemli bir model olduğunu vurgulayarak, “Eğer Venüs hiçbir zaman yaşanabilir olmadıysa, benzer özelliklere sahip diğer gezegenlerin yaşam barındırma ihtimali daha düşük demektir” dedi.