Aile hekimleri, 5-7 Kasım tarihleri arasında Sağlık Bakanlığının 1 Kasım 2024'te yürürlüğe giren "Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğine" karşı 3 günlük iş bırakma eylemi yapmıştı.
AİLE HEKİMLERİ YENİDEN GREVDE
Hekimler, geçtiğimiz günlerde yeniden greve gideceklerini açıkladı. Hekimler, "Eziyet yönetmeliği" olarak nitelendirdikleri bu düzenlemenin geri çekilmesi için Sağlık Bakanlığına çağrı yaparken, 2-6 Aralık günleri arasında 5 günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını belirtti.
Genel Sağlık-İş Sendikası ve diğer sağlık meslek örgütleri hekimlere destek vererek Ankara İl Sağlık Müdürlüğü önünde ortak basın açıklaması yaptı.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı;
"Bizler 1. basamakta her gün emek veren hekimler, sağlık çalışanları ve onların örgütleri olarak halkın sağlık hakkına erişimini engelleyen, hekimlerin mesleki özerkliğini yok eden ve sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran bu yönetmeliğin geri çekilmesini beklerken, TBMM’ye 25 Kasım 2024 günü bir kanun teklifi sunuldu. 28 Kasım’da komisyonda görüşülerek değişiklik yapılmaksızın Genel Kurula sevk edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun 5. maddesi ve 5510 sayılı kanunun 68. maddesinde değişiklikler yapılmaktadır. Baştan söylemek istiyoruz; bu değişiklikler TBMM’de yasalaşacak olursa birinci basamak sağlık hizmetleri piyasa dinamiklerine tam olarak teslim edilecektir. En son TBMM’ne sunulan yasa teklifi ile etkili ve güvenilir olduklarına ilişkin henüz yeterli bilimsel veriler bulunmayan geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamalarını aile hekimleri birimlerinde mesai dışında paralı olarak gerçekleştirilebilecek"
kanun geçmeden bir arkadaşımız haksız rapor isteyen hasta tarafından darp edildi
"Nitelikli ve görece daha yüksek maliyetli sağlık hizmetine erişim olanağı olmayan hasta grubunun, etkililiği belirsiz bu yöntemlere kamu eliyle yönlendirilmeleri, toplum sağlığına zarar verebilecek bu uygulamalara duyulan güveni yersiz bir biçimde artıracağı gibi, sosyal devlet ilkesine ve devletin sağlık hakkını koruma yükümlülüğüne aykırıdır. Hep söylediğimiz gibi halkın sağlığı için birinci basamakta bilimsel koruyucu tıp uygulamalarının yaygınlaştırılması gerekirken GETAT uygulamalarının değil. Yine aynı yasa taslağı aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporları ücretli hale getirmektedir. Bu durum aile hekimi arkadaşlarımızı “parasıyla değil mi raporumu vermek zorundasın” diyen hastalarla karşı karşıya getirecektir. “Olmaz” demeyin daha kanun geçmeden bir arkadaşımız haksız rapor isteyen hasta tarafından darp edildi"
sevk isteyen hasta ile sevk yaparsa gelirinden olacak hekimler yine karşı karşıya gelecektir
Açıklamada, bu yasa teklifi ile katkı katılım payının artırıldığı ve halkın cebinden daha fazla ödeme yapmaya zorlandığı belirtilerek şu ifadeler yer aldı;
"Hasta eğer daha az katkı payı ödemek istiyorsa 2. ve 3. Basamak sağlık kuruluşuna aile hekimliğinden sevkle gidebilecek. Ancak Eziyet Yönetmeliği 2. 3. Basamağa yaptığı sevklerden dolayı gelirini keserek cezalandırmaktadır. Bu durumda sevk isteyen hasta ile sevk yaparsa gelirinden olacak hekimler yine karşı karşıya gelecektir. Sağlık Bakanlığı bizim de talep ettiğimiz sevk zincirini hastalarla hekimleri karşı karşıya getirmeden, hekimlerin kazancı üzerinden kurmaya çalışmaktadır. Bunu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz"
SAĞLIK BAKANLIĞINA SESLENDİLER
Sağlık Bakanlığına seslenen ve bir uyarıda bulunduklarını ifade sağlık meslek örgütleri, şunları söyledi:
"Sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini performansa dayalı, bilimsel yaklaşımdan uzak yönetmelikler ile düzeltemezsiniz. Alanın öznesi olan bizlerin, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin örgütlerinin yapılan değişikliklere yönelik görüşlerimizi ve önerilerimizi dikkate almayarak, yok sayarak ne halk sağlığını geliştirebilirsiniz ne de sağlık emekçilerinin sorunlarını çözebilirsiniz"
HEKİMLERİN 5 TALEBİ
Açıklamada hayata geçirilmesi istenen 5 talep şu şekilde sıralandı:
1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
2. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
3. Kadrolu ve güvenceli yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir.
4. Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
5. Gelire katkısı %20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.
Sağlık meslek örgütleri, halkın sağlık hakkını, mesleki özerkliği, mesleki onuru, ekonomik ve özlük haklarını savunmaya devam edeceklerini bir kez daha kararlılıkla vurguladıklarını ifade ettiler.
YÖNETMENLİĞİN İPTALİĞİNİ İSTİYORLAR
Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin iptalini ve mecliste sunulan yasa taslağının geri çekilmesini isteyen sağlık meslek örgütleri, bu taleplerinin hayata geçmesi için 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde yapacakları eylemlerin daha da önemli hale geleceğini belirtiler.
HALKIN SAĞLIK HAKKINI DA SAVUNUYORUZ
Bu eylemlerin sadece sağlık emekçileri için olmadığı vurgulanan açıklamada, halkın sağlık hakkının da savunulduğu ifade edildi.
sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz
Açıklamada şu ifadeler yer aldı;
"Bu nedenle de bir hak olan sağlığı için cebinden daha fazla para ödemek istemeyen, nitelikli sağlık hizmeti almak isteyen halkımızın da desteğini bekliyoruz. 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde halkımızı ASM’ lerden hizmet almak için değil sağlık hakkına sahip çıkmak için alanlarda bizimle birlikte olmaya çağırıyoruz.2- 6 aralık 20204 tarihinde aile sağlığı merkezleri çalışanları üretimden gelen gücünü kullanarak iş üretmeyecektir ve G(Ö)REVDEDİR. Bu haklı taleplerimiz gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle halkımızın sağlığı ve haklarımız için sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz"