Fitch Ratings: Türkiye’de politika tutarlılığı artacak

Fitch Ratings, Türkiye için 2025 yılında politika tutarlılığının artmasını beklediklerini rapor etti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
03 Aralık 2024 13:30
GÜNCELLEME
03 Aralık 2024 13:46
Fitch Ratings: Türkiye’de politika tutarlılığı artacak
AA
Kaynak AA

DOĞU AVRUPA EKONOMİLERİNE İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Doğu Avrupa ekonomilerinin 2025 yılına dair görünümünü ele aldığı analizini yayımladı. Raporda, bölge genelinde ekonomik büyüme beklentilerinin güçlendiği, ancak zayıf kamu maliyesi ve yüksek jeopolitik risklerin bu iyileşmeyi dengelediği belirtildi.

TÜRKİYE’NİN EKONOMİ POLİTİKALARINDA DENGELENME

Analizde Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmeler de dikkat çekti. Türkiye’nin ekonomi politikalarında uyguladığı dengeleme adımları sayesinde dış kırılganlıkların azaldığı ve piyasa algısında iyileşme sağlandığı ifade edildi. Bununla birlikte, yüksek enflasyonun etkilerini sürdürdüğü ve bu durumun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2024-2026 enflasyon tahminlerine yukarı yönlü revizyonlarla yansıdığı vurgulandı.

PARA POLİTİKASINDA KARARLILIK VURGUSU

Raporda, yüksek ve yapışkan enflasyonun düşürülmesi için politikalarda kararlılığın sürdürülmesi gerektiğine işaret edildi. Para politikasında kademeli gevşemenin gerektiği belirtilirken, “Türkiye’de geleneksel politikaların uygulanması dış kırılganlıkları ve cari açığı azaltırken, uluslararası rezervlerde önemli bir iyileşme sağladı. Ancak enflasyonun yapışkan doğası ve yüksek seviyeleri politika zorluklarını artırıyor.” ifadeleri yer aldı.

2025’TE POLİTİKA TUTARLILIĞI BEKLENİYOR

Fitch Ratings, Türkiye’de 2025 yılında sıkı para politikası koşullarının devam edeceğini ve buna bütçe açığında önemli bir azalma ile rasyonel gelir politikalarının eşlik edeceğini öngördü. Bu adımların politika tutarlılığını artırması bekleniyor.

TÜRKİYE’NİN DIŞ FİNANSMANA ERİŞİMİNDE İYİLEŞME

Türkiye’nin ekonomik dengelenme sürecinin 2025 yılında devam edeceğini belirten Fitch, enflasyonu düşürme, para politikasında güveni yeniden tesis etme ve dış finansmana erişimi iyileştirme gibi süreçlerin sürdürüleceğini vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa