Genel Sağlık-İş'ten araştırma: Tehdit ve iş kaybı düşüncesi

Genel Sağlık-İş, yönetmeliğe karşı bir alan araştırmasında bulundu. Sonuçlara göre; Tehdit niteliği taşıdığı ve gelir kaybı düşüncesi ön plana çıktı.

Ecem Çetin Muhabir
YAYINLAMA
03 Aralık 2024 14:09
GÜNCELLEME
03 Aralık 2024 15:24
Genel Sağlık-İş'ten araştırma: Tehdit ve iş kaybı düşüncesi
Ecem Çetin Muhabir

Aile hekimleri, 5-7 Kasım tarihleri arasında Sağlık Bakanlığının yeni yönetmeliğine karşı 3 günlük iş bırakma eylemi yapmıştı.  

Hekimler, geçtiğimiz günlerde yeniden greve gideceklerini açıkladı. Hekimler, "Eziyet yönetmeliği" olarak nitelendirdikleri bu düzenlemenin geri çekilmesi için Sağlık Bakanlığına çağrı yaparken, 2-6 Aralık günleri arasında 5 günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını belirtti.  

GENEL SAĞLIK-İŞT'TEN ALAN ARAŞTIRMASI 

Genel Sağlık-İş Sendikası Aile hekimlerinin "eziyet yönetmeliği" olarak adlandırdığı, 1 Kasım 2024'te yürürlüğe giren "Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğine" karşı bir alan araştırmasında bulundu.

İŞ GÜVENCESİ VE MALİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDİŞESİ 

Araştırma, aile sağlığı merkezi çalışanlarının büyük bir çoğunluğunun, 1 Kasım’da yürürlüğe giren “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” nedeniyle iş güvencesi ve mali sürdürülebilirlik açısından ciddi endişeler taşıdığını ortaya koydu. 

Araştırmaya aile hekimleri, hemşireler, ebeler ve diğer sağlık çalışanları katıldı. Çalışanların yönetmelikle ilgili görüşleri şöyle:

  • İş Güvencesi Sorunu: Katılımcıların yüzde 97’si yönetmeliğin iş güvencesini tehdit ettiğini düşünüyor.
  • Gelir Kaybı Endişesi: Yüzde 98,5 gelir kaybı yaşanacağını belirtirken, yüzde 91,9 tavan nüfus sayısının düşürülmesinin gelir kaybına neden olacağını savunuyor.
  • Belirsiz Sözleşme Koşulları: Yüzde 99,3’ü sözleşme yenileme koşullarının belirsiz olduğunu ifade ediyor.

Araştırmaya göre çalışanların büyük kısmı, yönetmeliğin getirdiği yeni düzenlemelerin hizmet kalitesini artırmayacağını düşünüyor:

  • Performansa Dayalı Sistem: Yüzde 92,6’sı performans puanı esasına dayalı düzenlemelerin sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyeceğini ifade ediyor.
  • Asgari Nöbet Uygulaması: Yüzde 97’si asgari nöbet uygulamasının sürdürülemez olduğunu savunuyor.
  • Disiplin Cezaları: Yüzde 99,3, disiplin cezalarının sözleşmelerin feshedilmesine yol açabileceğini ve bu durumun istismara açık olduğunu düşünüyor.

AİLE HEKİMLİĞİ KATİLESİNİ ARTIRMAYACAK 

Katılımcıların yüzde 95,6’sı, yeni yönetmelik hükümlerinin mali sürdürülebilirliği olumsuz etkileyeceğini, yüzde 99,3’ü ise düzenlemelerin aile hekimliği hizmetlerinin kalitesini artırmayacağını belirtiyor.

İŞ BIRAKMA VE İŞ YAVAŞLATMA 

Genel Sağlık-İş Sendikası, çalışanların mücadele yöntemlerine ilişkin şu verileri paylaştı:

  • İş Bırakma: Katılımcıların yüzde 84,4’ü bu yöntemi tercih ediyor.

  • CİMER’e Şikayet: Yüzde 49,6 oranında destek buluyor.
  • MHRS Dışı Hasta Bakmama: Yüzde 48,1 oranında tercih ediliyor.
  • İş Yavaşlatma: Yüzde 41,5 oranında öne çıkıyor.

Araştırma, aile sağlığı merkezi çalışanlarının yeni yönetmeliğe dair ciddi eleştirilerini ve mücadele kararlılıklarını ortaya koyuyor. Çalışanlar, iş güvencesi, adil gelir düzenlemesi ve daha sürdürülebilir bir sağlık sistemi için somut adımlar atılmasını talep ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa