Halep’te muhalif gruplar tarafından kuşatılan PKK/YPG mensuplarının tahliyesi sırasında, konvoylarda ABD yapımı Humvee zırhlı araçların kullanıldığı görüldü. Şeyh Maksud Mahallesi’ni teslim ederek çekilmeyi kabul eden teröristler, ABD’nin sağladığı askeri teçhizatla Rakka’daki işgal bölgelerine geçti. Görüntüler, rejim karşıtı gruplar tarafından sosyal medyada paylaşıldı.
DEAŞ GEREKÇESİYLE İŞGAL
ABD, uzun süredir "DEAŞ ile mücadele" gerekçesiyle PKK/YPG'ye askeri destek sağlıyor. Bu destekle terör örgütü, Suriye’de geniş topraklar işgal etti. Ancak Türkiye’nin tepkilerine karşı ABD yönetimi, DEAŞ tehdidinin sona ermesiyle bu silahların geri alınacağı sözünü vermişti. Halep’teki PKK/YPG unsurları ise DEAŞ karşıtı operasyonlara katılmadı, aksine 2016’da muhaliflerin kuşatılmasına destek verdi.
ABD UÇAKLARI DEYRİZOR'DA SALDIRI DÜZENLEDİ
ABD Hava Kuvvetleri’ne ait A-10 savaş uçakları, Deyrizor bölgesinde İran destekli milisler ve Suriye rejimi hedeflerine saldırılar düzenledi. Bu müdahaleler, ABD'nin bölgede yalnızca terör örgütlerini değil, diğer aktörleri de etkileyen bir politika izlediğini gösteriyor.
NE OLMUŞTU?
Suriye'nin kuzeyindeki Halep kırsalında, 27 Kasım’da Esed rejimi ile rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışmalar başlamıştı. 30 Kasım itibarıyla rejim karşıtı gruplar Halep kent merkezinin büyük bölümünü ele geçirdi. 1 Aralık’ta Suriye Milli Ordusu, Tel Rıfat’ı teröristlerden temizleyerek stratejik bir başarı elde etti. Ancak ABD’nin doğrudan ve dolaylı müdahaleleri, bölgedeki dengeleri daha da karmaşık hale getiriyor.
BÖLGEDEKİ DURUM KIRILGANLIĞINI KORUYOR
ABD’nin terör örgütlerine verdiği destek, Suriye’nin kuzeyinde yeni gerilimlere kapı aralıyor. Türkiye’nin yanı başında süren çatışmalar, uluslararası aktörlerin müdahaleleriyle daha karmaşık bir hal alıyor.