Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Aslı Güven, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada, Suriye'de ulusal bir uzlaşma süreci sağlanmaması durumunda, ülkenin "istikrarsızlık ve acı döngüsünde sıkışıp kalacağını" ifade etti.
ŞİDDETİN KAYNAĞINA DİKKAT ÇEKTİ
BM Güvenlik Konseyi’nin Halep ve çevresindeki gelişmeleri ele aldığı oturumda konuşan Güven, çatışmaların temel nedeninin Suriye halkının karşılanmayan talepleri olduğunu belirtti. Güven, İsrail'in bölgedeki saldırılarının da durumu daha karmaşık hale getirdiğini vurguladı.
TÜRKİYE'NİN ÇABALARI
Türkiye’nin, Suriye'deki istikrarsızlığı sona erdirmek amacıyla Astana Süreci'ni başlattığını hatırlatan Güven, bu süreçte terör örgütlerinin etkisinin azaltıldığını ve ateşkes sağlandığını söyledi. Ancak Şam yönetimi ile muhalefet arasında güven artırıcı adımların değerlendirilemediğine dikkat çekti.
BÖLGENİN TEHDİTLERİ
Güven, Suriye'nin kuzeydoğusunda PKK/YPG’nin "SDG" adı altında varlığını güçlendirme çabalarına dikkat çekti. DEAŞ'ın yeniden canlanma olasılığına da işaret eden Güven, terörle mücadelede "bir başka terör örgütünü kullanma hatasına" son verilmesi gerektiğini belirtti. Güven, Türkiye’nin, Suriye'nin daha fazla parçalanmasını önlemek için kararlılıkla hareket ettiğini vurguladı. Ankara’nın, bölgedeki herhangi bir operasyonu desteklemediğini veya onaylamadığını belirten Güven, Türkiye’nin kendi topraklarını, halkını ve çıkarlarını koruma yönündeki tutumunun altını çizdi.