ABD yönetimi, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un sıkıyönetimi sona erdirme kararından memnuniyet duyduğunu açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada, Yoon’un kararının ve Ulusal Meclis’in bu yöndeki adımlarının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. ABD’li bir sözcü, "ABD-Güney Kore ittifakının temelinde demokrasi yer alıyor; bölgedeki durumu izlemeye devam edeceğiz." dedi.
GÜNEY KORE’DE SIKIYÖNETİM KARARININ DETAYLARI
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin "devlet karşıtı aktivitelere" bulaştığını öne sürerek sıkıyönetim ilan ettiğini duyurmuştu. Yoon, bu kararın "Kuzey Kore yanlısı güçlerin etkisini ortadan kaldırmayı ve anayasal düzeni korumayı" hedeflediğini ifade etti. Sıkıyönetim ilanının ardından toplanan Güney Kore Ulusal Meclisi, sıkıyönetimin kaldırılmasına yönelik bir önergeyi 190 milletvekilinin oyuyla kabul etti. Oylamanın ardından Yoon, sıkıyönetim birliklerini çekme ve kararı resmen kaldırma sürecini başlattı.
MUHALEFETİN İDDİALARI
Muhalefet, Yoon’un sıkıyönetim kararının arkasında kendi azil sürecini engelleme çabalarının bulunduğunu iddia etti. Ülkede savaş ya da kriz ortamı bulunmadığını savunan muhalifler, bu kararın kamuoyunu yönlendirme amacı taşıdığını öne sürdü.
GÜNEY KORE ANAYASASI VE SIKIYÖNETİM
Güney Kore Anayasası’nın 77. maddesi, Devlet Başkanı’na savaş, ulusal acil durum ya da kamu güvenliğini tehdit eden durumlarda sıkıyönetim ilan etme yetkisi veriyor. Ülkenin modern tarihinde sıkıyönetim kararları özellikle askeri darbeler ve ulusal krizler döneminde uygulanmıştı. Güney Kore’de son sıkıyönetim uygulaması, askeri darbe döneminde 1979-1981 yılları arasında 440 gün sürmüş ve yine askerler tarafından kaldırılmıştı. Bugünkü karar, ülke tarihinde ilan edilen 13. sıkıyönetim olarak kayda geçti.