Sıkıyönetim kararı ile karışan Güney Kore'de son durum

Dün sıkıyönetim kararı nedeniyle Güney Kore'de ortalık karıştı. 6 saat sonra ise sıkıyönetim kaldırıldı. Güney Kore'de yaşananların özeti...

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
04 Aralık 2024 10:00
GÜNCELLEME
04 Aralık 2024 17:50
Sıkıyönetim kararı ile karışan Güney Kore'de son durum
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

SIKIYÖNETİM KARARI VE NEDENLERİ

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefeti devlet karşıtı faaliyetlerde bulunmakla suçlayarak sıkıyönetim ilan etti. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, bu kararın, Kuzey Kore yanlısı unsurları etkisiz hale getirmek ve anayasal düzeni korumak amacıyla alındığını ifade etti. Sıkıyönetim ilanı sonrası Savunma Bakanlığı, ordu komutanlarına teyakkuzda olmaları yönünde talimat verdi.

ASKERLERİN ULUSAL MECLİS'E GİRİŞİ

Sıkıyönetim kapsamında görevlendirilen birlikler, Ulusal Meclis yerleşkesine giriş yaptı. Güvenlik güçleri, Ulusal Meclis çevresinde geniş önlemler alarak erişimi sınırlandırdı. Yerel saatle 23.30 itibarıyla sadece kimlik kontrolü yapılan milletvekilleri, parlamento çalışanları ve akredite gazeteciler alana girebildi.

SIKIYÖNETİM KARARI KALDIRILDI

Ana muhalefetteki Demokratik Parti, sıkıyönetim kararına sert tepki göstererek milletvekillerini acil oturuma çağırdı. Yapılan oylamada, sıkıyönetimin kaldırılması önergesi 190 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Bu gelişmenin ardından Devlet Başkanı Yoon, Bakanlar Kurulu’nu toplayarak sıkıyönetimi sona erdirdi ve birliklerin geri çekildiğini duyurdu.

AZİL SÜRECİ BAŞLATILACAK

Sıkıyönetim kararının ardından Devlet Başkanlığı Sekreteri Chung Jin-suk ve yedi kıdemli danışman istifa etti. Muhalefet partileri, Yoon’un istifa etmemesi halinde azil sürecini başlatacaklarını açıkladı. Demokratik Parti lideri Lee Jae-myung öncülüğünde Seul’de geniş çaplı protestolar düzenlendi.

İKTİDAR PARTİSİNDEN ELEŞTİRİLER

Yoon’un kendi partisinden de eleştiriler geldi. İktidardaki Halkın Gücü Partisi'nin lideri Han Dong-hoon, sıkıyönetim kararını "trajik" olarak nitelendirerek sorumluların hesap vermesi gerektiğini belirtti. Han, Savunma Bakanı’nın istifasını talep etti.

GÜNEY KORE TARİHİNDE SIKIYÖNETİM KARARLARI

Güney Kore Anayasası’na göre; devlet başkanı, ulusal acil durumlarda sıkıyönetim ilan edebiliyor. Ülkede en son sıkıyönetim kararı 1979-1981 yılları arasında uygulanmıştı. Dünkü karar, ülke tarihindeki 13'üncü sıkıyönetim ilanı olarak kayıtlara geçti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa