BYD’NİN TÜRKİYE KARARI, YENİ YATIRIMLARI TEŞVİK ETTİ
Çinli otomotiv devi BYD’nin Türkiye’ye yatırım yapma kararı, diğer sektörlerden Çinli firmaların da ilgisini artırdı. Bu kapsamda plastik işleme makinesi üreten 22 Çinli firma, PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı) tarafından düzenlenen Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’ne katılarak Türkiye’deki yatırım olanaklarını değerlendirdi. Firmaların toplam yıllık cirosunun 20 milyar dolara yaklaştığı belirtilirken, plastik işleme makinesi tesisi yatırımlarının ortalama 50 ila 100 milyon dolar arasında olduğu ifade edildi.
PLASTİK SEKTÖRÜNDE ORTAK YATIRIM GÖRÜŞMELERİ
PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı) Başkanı Yavuz Eroğlu, Çinli heyetin Türkiye’deki sanayi altyapısını yerinde incelemek ve Türk şirketlerle ortak yatırım imkanlarını değerlendirmek amacıyla temaslarda bulunduğunu belirtti. Çin-Türkiye Plastik Endüstrisi B2B Konferansı kapsamında Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi temsilcileri ve Çin Başkonsolosu da görüşmelere katılarak büyük ölçekli üretim modelleri ve bölgesel üs oluşturma hedeflerini ele alacak.
BYD VE SWM MOTOR’DAN OTOMOTİV YATIRIMLARI
BYD, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığı anlaşma doğrultusunda Türkiye’de 1 milyar dolarlık bir yatırım planladı. Yıllık 150.000 araç üretim kapasitesine sahip olacak tesisin 2026 yılı sonunda üretime başlaması ve 5000 kişiye doğrudan istihdam sağlaması bekleniyor. BYD’nin ardından Çinli SWM Motor da Türkiye’de üretim tesisi kurma başvurusunda bulunduğunu ve yıllık 50.000 araç üretim kapasitesine sahip bir tesis üzerinde çalıştığını açıkladı.
ÇİN'DEN TÜRKİYE’YE STRATEJİK BAKIŞ
Çin Makine Üreticileri Derneği Başkanı ve Borch Machinery CEO'su Zhu Kangjian, Türkiye’nin Avrupa’ya ve çevre ülkelere erişim için stratejik bir konumda olduğunu belirtti. Zhu, BYD’nin Türkiye’ye yatırım kararının, diğer Çinli şirketler için teşvik edici bir örnek olduğunu ifade etti. Türkiye’deki üretim altyapısının Çinli şirketlerin ihtiyaçlarına uygun olup olmadığını değerlendirmek istediklerini vurgulayan Zhu, şu ifadeleri kullandı:
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ ALANLAR İÇİN VERGİ MUAFİYETİ
Çinli otomobillere getirilen %40 ek ithalat vergisi sonrası yatırım teşvik belgesi alan firmalar için muafiyet sağlandı. Bu uygulama, Çinli şirketlerin Türkiye’de yatırım yapma kararlarını olumlu yönde etkiliyor.