DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ’NDE MESAİYE DEVAM
Zonguldak'ta yerin yüzlerce metre altında taş kömürü çıkaran madenciler, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde de zorlu mesailerine ara vermeden devam ediyor. Türkiye’nin en zengin taş kömürü rezervlerine ev sahipliği yapan kentte madenciler, alın teriyle hem ekmek parası kazanıyor hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.
TTK BÜNYESİNDE 24 SAAT ÜRETİM
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı 5 taşkömürü işletme müessesesinde günün 24 saati üretim yapılıyor. Günlük 3 vardiya halinde çalışan madenciler, karanlıkta geçen yaklaşık 8 saatlik mesailerinde taş kömürünü gün yüzüne çıkarıyor. Zorlu şartlarda görev yapan madenciler, yemeklerini de yerin altında arkadaşlarıyla paylaşarak adeta bir aile ortamı oluşturuyor.
YERİN 300 METRE ALTINDA YAŞAM
Madenciler, mesaiye başlamadan önce kendilerine ait dolaplardan iş kıyafetlerini giyip kartiye şefinden günlük görevlerini alıyor. Daha sonra asansörle yerin yüzlerce metre altına inerek çalışmaya başlıyor. Çıkarılan kömür, küreklerle bantlara taşınıyor, oradan raylı taşıma sistemiyle trenlere yüklenerek ihtiyaç duyulan alanlara ulaştırılıyor.
"AİLEMİZDEN ÇOK ARKADAŞLARIMIZI GÖRÜYORUZ"
Üzülmez Taşkömürü İşletmesi'nde çalışan Bilal Aydın, yer altında çalışmaya alıştıklarını ifade ederek, “Ailemizi gördüğümüzden daha çok buradaki arkadaşlarımızı görüyoruz. Yemeklerimizi paylaşıyor, bir aile gibi yaşıyoruz. Yerin altı bizim ekmek teknemiz, bu yüzden bize aydınlık geliyor” dedi. Aydın, mesleğin kendisi için bir aile mirası olduğunu belirtti.
"EN GÜVENLİ ŞARTLARDA ÜRETİM YAPIYORUZ"
Kozlu Taşkömürü İşletmesi’nde görevli maden mühendisi Ömer Tok, işlerinin doğayla sürekli bir mücadele olduğunu dile getirerek, “Taş kömürünü en güvenli koşullarda çıkararak ülkemizin enerjisine ve ekonomisine katkı sağlamak için çalışıyoruz” dedi. Tok, madenciler arasındaki dostluğun eşsiz olduğunu vurguladı.
"OMZUMUZU ARKADAŞLIĞIMIZA DAYIYORUZ"
Karanlıkta çalışmanın zorluklarına değinen Tok, madenciler arasında güçlü bir bağ olduğunu belirterek, “Yer altındaki tahkimatları demir ve çelikle yapıyoruz ama en güçlü tahkimat, arkadaşlarımız arasındaki güven ve dayanışmadır” ifadelerini kullandı.