Marburg Virüsü, Afrika kıtasında yer alan Ruanda'da görüldü. Tedavi edilmezse genellikle ölümcül olan Marburg irüsüne ilişkin Dünya Sağlık Örgütü uyarıda bulundu. Peki Marburg virüsü nedir, bulaşıcı mı? Marburg virüsü tehlikeli mi, belirtileri neler? İşte detaylar..
Marburg virüsü, ölümcül bir virüs olarak bir Afrika ülkesi olan Ruanda'da görüldü. Dünya Sağlık Örgütü ölümcül Marburg virüsüne ilişkin uyarıda bulundu. Ruanda Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkede görülen "Marburg virüsü" salgını nedeniyle 29 Kasım itibarıyla 66 kişi enfekte oldu, 15 kişi de hayatını kaybetti. Marburg virüsü, kanayan göz virüsü olarak biliniyor. Salgına yönelik Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ), Ruanda'ya yapılacak her türlü seyahat konusunda uyarı geldi. İngiltere Ulusal Halk Sağlığı Kurumu da Ruanda'yı ziyaret edecekleri cenaze törenlerine katılmak veya vahşi hayvanlarla temas kurmak gibi etkinliklerden kaçınmaları konusunda uyardı.
Marburg virüsü, Filoviridae ailesine ait bir virüs olup, Ebola virüsüne benzer özellikler taşıyan ciddi ve ölümcül bir enfeksiyona neden olur. İlk kez 1967 yılında Almanya'nın Marburg kentinde ve Yugoslavya’da (şimdi Sırbistan) laboratuvar çalışanlarında tespit edilmiştir. Virüs, doğal olarak meyve yarasalarında bulunur ve insanlara genellikle enfekte hayvanlarla temas yoluyla bulaşır.
Virüs, enfekte bir kişinin vücut sıvıları (kan, tükürük, idrar, dışkı veya ter) ile temas yoluyla yayılır. Ayrıca:
Marburg virüsü, genellikle enfeksiyondan 2-21 gün sonra ani belirtilerle başlar. Semptomlar, virüsün vücudu hızla etkilediğini ve çoklu organ yetmezliğine yol açabileceğini gösterir:
Marburg virüsü, son derece yüksek bir ölüm oranına sahiptir (bazı salgınlarda %80-90’a kadar). Özellikle sağlık sisteminin yetersiz olduğu bölgelerde daha ölümcül olabilir.
Şu anda Marburg virüsüne karşı lisanslı bir aşı veya özel bir tedavi bulunmuyor. Tedavi, genellikle semptomları hafifletmek ve vücudu desteklemek üzerine kuruludur:
Marburg virüsüne karşı korunma için:
Marburg virüsü, salgın riski taşıyan ciddi bir enfeksiyon olduğundan, yayılmasının önlenmesi için hızlı müdahale ve etkili karantina önlemleri kritik önem taşır.