Orta yaşta obezite, Alzheimer’a sebep olur mu?

Obezite, yalnızca fiziksel sağlığı değil, beyin sağlığını da olumsuz etkileyerek Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların riskini artırıyor.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
05 Aralık 2024 11:35
GÜNCELLEME
05 Aralık 2024 12:06
Orta yaşta obezite, Alzheimer’a sebep olur mu?
Hakan Öksüz Editör

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, obezitenin beyin sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini açıkladı. Asil, "Damar sertliğine yol açan obezite, beyin işlevlerinde ani ve ciddi bozulmalara sebep olabilir." ifadelerini kullandı.

OBEZİTE BEYİN HACMİNİ AZALTIYOR

Yaşlanmayla birlikte beyin hacminin doğal olarak azaldığını belirten Asil, obezitenin bu süreci hızlandırabileceğini söyledi. Asil, "Vücut yağı fazla olan bireylerde beyin hacmi daha düşük ölçülmektedir." dedi.

VÜCUT KİTLE İNDEKSİ İLE BEYİN HACMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Prof. Dr. Talip Asil, 2010 yılında Boston Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmanın, vücut kitle indeksi (BMI) ile toplam beyin hacmi arasında ters bir ilişki olduğunu ortaya koyduğunu hatırlattı. 

BEYİN YAŞINI 10 YIL İLERİYE TAŞIYOR

Obezitenin beyin yaşını 10 yıl artırabildiğini aktaran Prof. Dr. Asil, "Beyin hacmindeki azalma ve beyaz maddede görülen kayıplar, nöronlar arasındaki iletişimi bozarak bilişsel işlevlerde ciddi zayıflamalara neden olur. Bu durum, karar verme, problem çözme ve olayları analiz etme gibi yetenekleri olumsuz etkiler." ifadelerini kullandı.

ALZHEIMER VE PARKİNSON RİSKİNİ TETİKLİYOR

Obezitenin nörodejeneratif hastalıklarla ilişkisine de değinen Asil, şunları kaydetti:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa