Kalbin "kendi beyni" olduğu keşfedildi

İsveç’teki Karolinska Enstitüsü ve Columbia Üniversitesi’nde yürütülen araştırma, kalbin "mini bir beyne" sahip olduğunu ortaya koydu.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
05 Aralık 2024 17:03
GÜNCELLEME
05 Aralık 2024 17:37
Kalbin ''kendi beyni'' olduğu keşfedildi
Hakan Öksüz Editör

İsveç’te Karolinska Enstitüsü ve Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, Doç. Dr. Konstantinos Ampatzis öncülüğünde dikkat çekici bir çalışmaya imza attı.

Araştırmada, kalbin sadece beyinden gelen sinyallerle kontrol edilmediği, aynı zamanda kendi sinir sistemiyle de atışlarını düzenleyebildiği ortaya konuldu. Çalışma, 4 Aralık’ta Nature Communications dergisinde yayınlandı.

KALBİN SİNİR SİSTEMİ KEŞFEDİLDİ

Baş araştırmacı Ampatzis, “Kalbin içindeki sinir sisteminin karmaşıklığı bizi şaşırttı. Bu sistem, beynin ritmik işlevleri kontrol etmesine benzer bir şekilde çalışarak kalp atışını düzenliyor. Bu yapıyı anlamak, aritmi gibi rahatsızlıkların tedavisinde yeni yaklaşımlar sunabilir” ifadelerini kullandı.

KALP HASTALIKLARI İÇİN YENİ TEDAVİLER MÜMKÜN

Araştırma, uzun yıllardır kabul gören bir anlayışı değiştirdi. Kalbin, yalnızca beyinden gelen sinyalleri ileten basit bir sinir ağından ibaret olduğu düşünülüyordu. Ancak, kalp duvarına gömülü bu sinir sisteminin çok daha gelişmiş bir fonksiyona sahip olduğu kanıtlandı.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, “Bu keşif, kalp hastalıkları ve ritim bozukluklarının tedavisinde çığır açabilir. Kalp sinir sisteminin daha iyi anlaşılması, modern tıp için büyük bir adım” dedi.

ÇALIŞMA ZEBRA BALIĞI MODELİNDE YÜRÜTÜLDÜ

Araştırma, kalp fonksiyonları açısından insanla benzerlik gösteren zebra balığı üzerinde gerçekleştirildi. Bilim insanları, tek hücreli RNA dizilimi, anatomik analizler ve elektrofizyolojik teknikler kullanarak kalpteki nöronların organizasyonunu detaylı bir şekilde haritalandırdı. Çalışma, kalp sinir ağının sadece ritim kontrolüyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda karmaşık bir yapı sergilediğini gözler önüne serdi.

KEŞFİN ÖNEMİ

Biruni Üniversitesi'nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, şunları söyledi:

ve His demetini içerir. Kalp ritmini kontrol eden bu sinirsel ağ, sadece kalbin işleyişini düzenlemekle kalmıyor, aynı zamanda vücudun diğer organlarıyla uyum içinde çalışmasını sağlıyor. Kalbin sinir sisteminde yaşanacak herhangi bir bozulma, ritim bozukluklarına (aritmiler) yol açabilir. Bu bozukluklar kalbin verimli çalışmasını engelleyebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sinirsel ağdaki bozulmalar kalp hızının aşırı hızlı (taşikardi) veya aşırı yavaş (bradikardi) olmasına neden olabilir.")

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa