Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Covid-19’un kalp sağlığı üzerindeki etkilerinin halen devam ettiğini vurguladı.
RİSK GRUPLARI
Özellikle ailesinde kalp hastalığı bulunan, sigara kullanan veya yüksek kolesterolü olan bireylerin daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Boztosun, genç yaşın bu riskleri tamamen ortadan kaldırmadığını belirtti.
3 YIL SONRA BİLE KALP SAĞLIĞINDA RİSK OLUŞTURABİLİYOR
Prof. Dr. Bilal Boztosun, Covid-19’u ağır geçiren bireylerde yapılan araştırmaların, enfeksiyonun üzerinden üç yıl geçmesine rağmen kalp sağlığı üzerinde ciddi etkiler bırakabildiğini gösterdiğini belirtti.
KAN SULANDIRICI İLAÇLAR İÇİN ÖNEMLİ UYARI
Covid-19 sonrası süreçte kan sulandırıcı ilaçların yalnızca doktor kontrolünde kullanılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Boztosun, gereksiz ilaç kullanımının mide kanaması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.
“Kalbi korumaya çalışırken diğer organlara zarar verebilirsiniz” diyen Boztosun, özellikle mide rahatsızlığı olan kişilerin bu ilaçları kullanırken daha da temkinli olması gerektiğini vurguladı. İlaçların mutlaka uzman hekim önerisiyle alınmasının önemini hatırlattı.
KALP KRİZİ BELİRTİLERİNE DİKKAT!
Kalp krizi belirtilerini açıklayan Prof. Dr. Boztosun, göğüste sıkışma, baskı ya da yanma hissiyle birlikte ağrının sol kola, sırta, çeneye veya göbek çevresine yayılmasının en belirgin işaretler arasında olduğunu söyledi.
KALP KRİZİNE NASIL MÜDAHALE EDİLMELİ?
Krizi yaşayan kişilere doğru müdahalenin hayat kurtarabileceğini vurgulayan Boztosun, “Hastanın dar kıyafetlerini gevşetin, nefes almasını kolaylaştırın ve hemen 112’yi arayın. Uzman ekip gelene kadar gereksiz müdahalelerden kaçının.” ifadelerini kullandı.