SURİYE'DE İÇ SAVAŞ YENİDEN ŞİDDETLENDİ
Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş, aradan geçen yılların ardından yeniden alevlendi. Rejim karşıtı silahlı muhalif gruplar, Beşşar Esed rejimine karşı başlattıkları harekât kapsamında Halep, İdlib ve Tel Rıfat bölgelerini ele geçirdi. Son olarak Hama kent merkezi de muhaliflerin kontrolüne geçti.
BATI'NIN SURİYE POLİTİKASINA YAKLAŞIMI
Bölgedeki gelişmeler, uluslararası kamuoyunun dikkatini yeniden Suriye’ye çevirdi. Alman Spiegel dergisi, Suriye’deki duruma ilişkin yayımladığı bir makalede, Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rolüne vurgu yaptı. Maximilian Popp imzalı yazıda, Batı ülkelerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan aracılığıyla savaştaki taraflara etki edebileceği belirtildi.
AVRUPA'YA VE ABD'YE ÇAĞRI
Makalede, AB'nin (Avrupa Birliği) ve ABD’nin (Amerika Birleşik Devletleri) Türkiye üzerinden Suriye politikasını yönlendirmesi gerektiği ifade edildi. Batı’nın Esed rejiminin 2012 yılında Humus’a kimyasal silah saldırısı gerçekleştirdiği dönemde müdahalede bulunmayarak savaşı etkileme şansını kaybettiği hatırlatıldı.
SURİYE'NİN GELECEĞİNDE TÜRKİYE'NİN ETKİSİ
Makalede, Suriye’nin geleceğinin İran, Rusya ve Türkiye tarafından şekillendirildiği belirtildi. Türkiye’nin erken dönemde muhaliflere destek verdiği vurgulanarak, Batı ülkelerinin Suriyelilere yardım etmek için Erdoğan ile iş birliği yapması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, Batı’nın Suriye konusunda zayıf kaldığına dikkat çekilerek, AB'ye (Avrupa Birliği) ve ABD’ye (Amerika Birleşik Devletleri) Erdoğan ile görüşme çağrısında bulunuldu.