Ankara’da yaşayan 58 yaşındaki avukat Hüseyin Önal, 35 yıl boyunca günde 2 paket sigara içmesinin ağır bedelini ödedi. Sigara kaynaklı gırtlak kanseri teşhisi konulan Önal, ameliyat sonrası sesini tamamen kaybetti.
3. EVRE GIRTLAK KANSERİ TANISI KONULDU
Ekim ayında Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Kliniği’ne ses kısıklığı ve yutma güçlüğü şikayetleriyle başvuran Hüseyin Önal, yapılan tetkiklerin ardından 3. evre gırtlak kanseri tanısı aldı. Geçen hafta gerçekleştirilen başarılı bir ameliyatla boğazındaki tümör temizlendi ve yutma sorunu giderildi. Ancak operasyon sonrası Önal, sesini tamamen kaybetti.
"SİGARA BENİ UYARDI AMA DİNLEMEDİM"
Yazarak iletişim kurabilen Hüseyin Önal, sigara bağımlılığıyla ilgili pişmanlığını dile getirdi. Önal, Sigarayı bir özgürlük gibi gördüğünü belirterek, gerçeklerin farkına vardığında çok geç olduğunu söyledi.
"ERKEN EVREDE TEDAVİ BAŞARISI YÜKSEK"
Ameliyatı gerçekleştiren Profesör Doktor Aydın Acar, gırtlak kanserinin erken teşhisle tedavi edilebileceğini vurguladı. Acar, erken teşhisin hayati önem taşıdığını söyledi.
SES PROTEZİYLE YENİ BİR UMUT
Önal’ın mesleğinin avukatlık olması nedeniyle sesin önemine dikkat çeken Acar, "1,5 ay içinde uygulanacak ses proteziyle hastamızın iletişim kurmasını sağlayacağız." dedi.
Patoloji sonuçlarına göre ek tedaviler planlanabileceğini belirten Acar, düzenli takiplerin 5 yıl boyunca süreceğini söyledi. Acar ayrıca, "Ses kısıklığı yaşayan herkes mutlaka bir KBB uzmanına başvurmalı." uyarısında bulundu.
"SİGARADAN UZAK DURUN" ÇAĞRISI
Gırtlak kanseri tedavisinde teknolojik gelişmelerle başarılı sonuçlar elde ettiklerini vurgulayan Acar, "2 haftayı aşan ses kısıklığı ciddi bir uyarı olabilir. Sigara bu tür kanserlerin en önemli nedenidir ve bundan uzak durmak, hastalığı önlemede birinci adımdır." dedi.